Komunalno u Tivtu nastavlja sa poslom reciklaže

U Tivtu prošle godine sakupljeno i na deponiju Možura odvezeno ukupno 9.380 tona komunalnog otpada

2007 pregleda 0 komentar(a)
Dio vozila Komunalnog Tivat, Foto: Siniša Luković
Dio vozila Komunalnog Tivat, Foto: Siniša Luković

Komunalno preduzeće Tivat tokom prošle godine je sakupilo i na deponiju Možura kod Bara odvezlo ukupno 9.380 tona miješanog komunalnog otpada.

Dio mješovitog komunalnog otpada predat je Komunalnom preduzeću Kotor koje je uradilo njegovu sekundarnu selekciju i iz njega izdvojilo materijale koji se mogu reciklirati, prije nego što je ostatak otpada transportovan i odložen na deponiju Možura.

Tivatsko Komunalno preduzeće već dugi niz godina vrši i odvojeno sakupljanje i primarnu selekciju nekih kategorija otpada koje se mogu reciklirati, naročito kartona, papira i plastike, što ga čini jednim od prvih komunalnih društava u Crnoj Gori čiji prikupljeni otpad prolazi kroz primarnu i sekundarnu selekciju.

U toku 2021. godine Komunalno Tivat je selektivno sakupljeni otpad (metal, papir-karton, čvrsta plaslika) predavalo firmama ovlašćenim za sakupljanle odnosno otkup određene vrste otpada iz Nikšića. Takođe, dio sakupljenog zelenog potpada predate je na dalju preradu u kompost Komunalnom preduzeću Kotor.

Ukupno je lani iz tivatskih parkova i sa drugih javnih zelenih površina sakupljeno 3.122 tone zelenog otpada. Tokom 2021. tivatski komunalci su u posebnim posudama za odvojeno odlaganje reciklabilnog otpada koje su postavljene na više mjesta širom teritorije opštine, sakupili i na dalju reciklažu uputili ukupno 197,17 tona kartona i papira, dvije tone miješanih metala, 15,1 tonu metalne PET ambalaže, 1,3 tona čvrste plastike, te 0,2 tone aluminijumskih limenki. Sakupljeno je i 1,3 tone starih automobilskih guma.

Komunalno Tivat je lani u posebno organizovanoj akciji koju priređuje već treću godinu zaredom u saradnji sa Opštinom i Ministarstvom ekologije, prstornog planiranja i urbanizma, sakupilo i 720 kilograma elektronskog i električnog otpada. On se smatra opasnom vrstom otpada i kao takav predat je na dalju preradu ovlašćenoj firmi “Hemosan” iz Bara.

Lani je iz najmanjeg bokeljskog grada sakupljeno i 18,4 tone raznih vrsta građevinskog, te ukupno čak 2.500 tona kabastog otpada. Ove vrste otpada odlažu se na deponiju firme “Matej” na Cetinju sa kojom Komunalno preduzeće Tivat ima potpisan ugovor o poslovnjoj saradnji od 2019. godine.

Bonus video: