Mještani i SUBNOR obnovili spomenik i zamijenili spomen-ploču u Banjanima

"Ovakav doprinos naroda ovog kraja služi na ponos ne samo Banjanima već cijeloj Crnoj Gori"

3181 pregleda 5 komentar(a)
Foto: UBNOR i antifašisti Nikšića
Foto: UBNOR i antifašisti Nikšića

Mještani Banjana iz Miljanića, Koprivica i Podljuti kod spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora na Crnom Kuku položili su cvijeće i evocirali i uspomene na poginule borce NOR-a iz ova tri sela.

Povod okupljanja je, kako su saopštli iz Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšića, obnovljeni spomenik na Crnom Kuku i zamijenjena spomen-ploča u Koprivicama - Čista Vlaka koju su vandali oštetili.

“UBNOR i antifašisti Nikšića su više puta preko nadležnih institucija tražili da se ova spomen-obilježja obnove, ali nadležni ništa nijesu preduzimali. Mještani iz ova tri sela dobrovoljnim prilozima skupili su sredstva za njihovu obnovu i zamjenu, a pomogao je i SUBNOR i antifašisti Crne Gore”, stoji u saopštenju za javnost.

Sredstva za obnovu spomen-obilježja prikupilo je 18 mještana iz tog kraja, a jedan dio novca je donirao i SUBNOR i antifašisti Crne Gore. Predsjednik UBNOR-a Nikšić, Slobodan Bato Mirjačić podsjetio je da je spomenik na Crnom Kuku projektovao Slobodan Vukajlović, a da je svečano otkriven 1961. godine.

“Na ovom spomeniku koji je u obliku trostrane piramide nalaze se tri velike granitne ploče na kojima su uklesana 64 imena poginulih boraca i žrtava fašističkog terora. Zub vremena je učinio svoje pa je ploče trebalo restauirati i obnoviti, što je bila obaveza države, ali na sve naše zahtjeve i apele da se nešto preduzme nadležni organi ostali su gluvi”, kazao je Mirjačić.

Podsjetio je da su u toku narodnooslobodilačkog rata sa područja Banjana poginula su 173 borca, a bilo je i 25 žrtava fašističkog terora. Preko 90 odsto od ukupnog broja poginulih bilo je mlađe od 40 godina, a trojica poginulih su proglašeni i narodnim herojima Jugoslavije.

spomen-ploča u Koprivicama
foto: UBNOR i antifašisti Nikšića

“Ovakav doprinos naroda ovog kraja služi na ponos ne samo Banjanima već cijeloj Crnoj Gori i žrtva koju su podnijeli ne smije se nikad zaboraviti. Danas svjedočimo da se unižava i prekraja istorija NOR-a, da se omalovažavaju herojski podvizi, bitke i ličnosti kao i same tekovine antifašizma. Skrnave se spomenici iz NOR-a pa čak i ruše, nacionalizam i klerofašizam najgore vrste sve više uzima maha”, rekao je Mirjačić.

Kako je istakao, čuvanjem i održavanjem spomen-obilježja crnogorskih antifašista na dostojanstven način odužuju se onima koji su se hrabro borili, živjeli i umirali za slobodu svog naroda i svoje domovine.

Bonus video: