Budva dobila Prostor za mlade

Gradonačelnik Krapović kazao je da su proteklih godina, a možda i decenija primjetili upadljiv nedostatak, alternativnih vanškolskih, edukativnih i razvojnih centara za mlade u Budvi
120 pregleda 0 komentar(a)
Budva Prostor za mlade, Foto: Vuk Lajović
Budva Prostor za mlade, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.09.2017. 12:49h

Ministar sporta Nikola Janović i gradonačelnik Budve Dragan Krapović svečano su otvorili Prostor za mlade, koji se nalazi u kompleksu „TQ Plaza“. Forum MNE je u partnerstvu sa Kancelarijom za prevenciju bolesti zavisnosti i mlade Sekretarijata za društvene djelatnosti opštine Budva i Ministarstva sporta Crne Gore, realizovao projekat Prostora za mlade.

„Zadovoljan sam činjenicom da još jedna crnogorska opština u saradnji sa Ministarstvom sporta otvara vrata mladima, obezbjeđujući im mjesto koje će ubuduće biti njihova druga kuća. U ovom gradu živi više od 4.000 mladih, to je više od 4.000 kreativnih ideja, a to ogromna mladalačka energija koja treba da probudi aktivizam, a donosiocima odluka skrene pažnju na važna pitanja koja se tiču kvaliteta njihovog života. Otvaranjem novog prostora za mlade, budvanskoj omladini otvaraju se brojne nove mogućnosti, kako bi svojim radom, znanjima, idejama i aktivnostima i sami doprinijeli zajednici u kojoj žive“, kazao je Janović.

On je naveo da je to ministarstvo direktno osnivanju i opremanju Prostora za mlade, prema projektu NVO Foruma mladi i neformalna edukacija MNE.

Gradonačelnik Krapović kazao je da su proteklih godina, a možda i decenija primjetili upadljiv nedostatak, alternativnih vanškolskih, edukativnih i razvojnih centara za mlade u Budvi.

„Izostanak ovakvih sadržaja u jednoj izuzetnoj važnoj i osjetljivoj fazi razvoja značio je da mladi u Budvi možda nijesu bili u prilici da u potpunosti razviju sve afinitete i potrebe koje njihova generacija ima. Mlade generacije pokretači su društvenih promjena. Nažalost, nedovoljna briga o razvoju kulturnih i omladinskih prostora na kraju može dovesti i do marginalizacije društvenog angažmana mladih generacija. Svjesni velike važnosti aktivizma mladih na polju kulture, umjetnosti, društva ukupnog, opredijelili smo se da već u prvoj godini pomognemo otvaranju prostora za mlade u Budvi. Nadam se da će upravo ovaj „prostor za mlade“ podstaći aktivizam maldih generacija“, kazao je Krapović na otvaranju.

On je poručio mladima da je pred njima lijep period života.

„Koristite ga da istražujete, otvoreno i slobodno mislite i stričete međunarodno iskustvo. Naša obaveza je da vam na tom putu budemo podrška“, naglasio je Krapović.

Programska menadžerka Foruma MNE Tamara Čirgić navela je da Opština jedna od lokalnih uprava u Crnoj Gori koj sistematski brine o mladim ljudima.

„Zahvalila bi se i Ministarstvu sporta koje kontinuirano sprovodi omladinsku politiku i koje je omogućilo da ovaj prostor bude opremljen“, navela je ona.

Bonus video: