Mitropolija i Laković počeli da grade poslovno-stambeni kompleks u Budvi

Prvom fazom izgrađen je jednospratni trgovački objekat HDL sa garažom, dok je druga faza predvidjela, kako piše na građevinskoj tabli postavljenoj na gradilištu, nadogradnju II, III, IV i V sprata ukupne bruto građevinske površine 4.967 kvadrata

26051 pregleda 63 komentar(a)
Počela gradnja na dobru Svete Petke, Foto: Vuk Lajović
Počela gradnja na dobru Svete Petke, Foto: Vuk Lajović

Slučajno ili simbolično, dan nakon velikog crkvenog praznika Svete Petke, na zemljištu - dobru crkve Sveta Petka na gradskoj zaobilaznici u Budvi, podgorička kompanija Hard diskont Laković i Mitropolija crnogorsko-primorska započele su izgradnju druge faze poslovno-stambenog kompleksa, zgrade sa 59 stanova.

Prvom fazom izgrađen je jednospratni trgovački objekat HDL sa garažom, dok je druga faza predvidjela, kako piše na građevinskoj tabli postavljenoj na gradilištu, nadogradnju II, III, IV i V sprata ukupne bruto građevinske površine 4.967 kvadrata. Kako piše, početak radova je 28. oktobra, a završetak 1. maja naredne godine.

Mitropolija i HDL su još ranije zaključili dva ugovora: prvi, kojom je Srpska pravoslavna crkva zemljišni kompleks ustupila na dvodecenijski zakup i drugi o zajedničkoj izgradnji.

”Ugovor o zajedničkom investiranju, izgradnji i zakupu stambeno-poslovnog objekta, zaključen između pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske, crkvene opštine Mainsko-Brajićke - crkve Svete Petke u Budvi, Cetinjskog manastira kao investitora i Hard discount Laković DOO Podgorica kao suinvestitora”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Mitropolija crnogorsko-primorska i kompanija Hard diskont Laković podnijeli su ranije Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prijavu gradnje druge faze poslovno-stambenog kompleksa.

Radovi se već intenzivno izvode, izgrađeni su potporni stubovi na objektu supermarketa i buduća zgrada polako počinje da dobija obrise.

Na crkvenoj zemlji pored gradske kapele prije dvije gdine izgrađen je veliki jednospratni hipermarket HDL, kao poslovni aranžman tog lanca supermarketa i Srpske pravoslavne crkve. Nekadašnja glavna gradska arhitektica Budve Ana Samardžić je 2019. dala saglasnost na idejno rješenje poslovno-trgovačkog kompleksa HDL. Idejnim rješenjem na crkvenoj zemlji predviđene su dvije faze - jedna koja podrazumijeva gradnju jednospratnog poslovno-trgovačkog centra i druga koja predviđa gradnju II, III, IV i V sprata sa ukupno 59 stanova.

Da bi HDL mogao da izgradi supermarket bilo je potrebno kompletiranje parcele, pa je početkom novembra 2018. Skupština opštine, tijesnom odborničkom većinom, dala zeleno svjetlo lancu supermarketa da im se za 154 hiljada eura proda 483 kvadrata opštinske zemlje.

Za to da se gradi supermarket glasalo je deset odbornika tada vladajuće koalicije i to šest iz redova DF-a, tri iz Crnogorske, SNP-a i nezavisni odbornik Stevan Džaković. Protiv je bilo devet odbornika - sedam Demokrata, nezavisna odbornica Dragana Vujović i odbornica URA Božena Jelušić. Bukvalno je glas jednog odbornika prevagnuo da se HDL-u proda opštinska zemlja. Prethodno je HDL kupio i nekih 70 kvadrata od privatnika, te sa Mitropolijom dogovorio da zakupi crkvenih 4.518 kvadrata zemlje u okviru kompleksa crkve Sveta Petka

Kupovinom zemlje od mještana i Opštine formirana je urbanistička parcela, što je bilo neophodno da realizuje projekat izgradnje prve faze poslovno-stambenog kompleksa.

Ubrzo nakon što je realizovao kupovinu i zvanično pred notarom zaključen ugovor kojim je Hard diskont Laković poklonio 558 kvadrata kupljenih od Opštine i privatnika, Mitropolija crnogorsko-primorska je postala vlasnik cjelokupnog zemljišnog kompleksa.

Da bi započela realizacija prve faze, bilo je neophodno da budu plaćene komunalije. Opština Budva je 2019. zaključila ugovor o izmirivanju komunalija sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i trgovačkim lancem Hard diskont Laković, koji će kešom platili 414 hiljada eura na ime gradnje prve faze poslovno-stambenog objekta na crkvenoj zemlji.

HDL je na dvije decenije zakupio crkvenu zemlju i investitor je izgradnje poslovnog centra u kome će biti veliki supermarket i šoping centar, dok se Mitropolija kao titular vlasništva na zemljišnom kompleksu pojavljuje kao potpisnik ugovora.

Novac od zakupa Mitropolija će, kako je više puta saopštavano, usmjeravati za gradnju hrama posvećenom Svetom apostolu Marku, koji je planiran da bude izgrađen nedaleko od hipermarketa, uz sami konak crkve Sveta Petka, na mjestu gdje se sada nalazi gradska kapela.

Bonus video: