Bujišić i Drobnjak: Kad neko nema odgovor na pitanja, najlakše je optužiti Predsjednike sindikata

"Kada pričate o naslijeđenim finansijskim dugovima, pa da vas podsjetimo da ste Vi upravo bili dio menadžmenta i to kao pomoćnik direktora za ekonomsko pravne poslove i da je većina ovih dugova iz tog perioda"

1625 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Predsjednici dvije sindikalne organizacije pljevaljskog Vodovoda, Jovan Bujišić i Goran Drobnjak reagovali su na saopštenje Izvršnog direktora tog preduzeća Mladena Dragaševića koji ih je otpužio da se više bave politikom nego radom preduzeća i da moraju da brini o interesu radnika a ne samo o svom ličnom interesu

Njihovo reagovanje prenosimo u cjelini:

"Nakon reagovanja V.D.Izvršnog direktora na naše saopštenje dužni smo radi javnosti, a prije svega radnika D.O.O.“Vodovod“ Pljevlja da pojasnimo i damo odgovore na pojedine navode. Naše saopštenje od 09.11.2022 godine prije svega je bilo upućeno Predsjednici Odbora direktora, pa tako nismo sigurni u kom svojstvu V.D.Izvršnog direktora pojašnjava odluke i rad samog odbora.

Gospodin Dragašević je samo trebao da odgovori na jedno iz tog saopštenja, a jedino na to nije dao odgovor. Zašto nije obavjestio Odbor direktora o rješenju Poreske uprave? Sa kojim pravom je dopustio da istekne rok, koji je po rješenju bio do 5.11.2022, i samim tim ugrozio potpisivanje reprograma i doveo D.O.O. "Vodovod“ u mogućnost blokade računa. Zašto je na sjednici 7.11.2022 godine na pitanje predstavnika radnika u Odboru direktora izjavio da je taj rok 15.11.2022 godine (što mogu da potvrde ostali članovi Odbora direktora). Odakle Vam pravo da o ovakvom važnom pitanju za budućnost čitavog Vodovoda samostalno donosite odluke,kada je za ovako važne odluke isključivo nadležan Odbor direktora.

Jasno nam je da kad neko nema odgovor na ova pitanja,najlakši način je optužiti Predsjednike sindikata za bavljenje politikom i borbu za lične interese, a ne navesti ni jedan konkretan dokaz, jer ga nemate gospodine Dragaševiću.

Ali posjetićemo vas da nisu nas predsjednike sindikata radnici godinama optuživali za političke pritiske i progone, nego vas gospodine Dragaševiću, a što se tiče vaše zabrinutosti našim sindikalnim djelovanjem i tu Vas moramo posjetiti da su vas radnici optužili da vršite pritisak na njih da se učlane u „Vaš“ sindikat,a sigurni smo da znate da je zakonom zabranjeno mješanje direktora u rad sindikata.

Kako se već bavite načinom rada Odbora direktora dužni smo da samo navedemo član 87 Kolektivnog ugovora D.O.O.“Vodovod“ Pljevlja koji glasi:

Poslodavac je dužan da zatraži i razmotri mišljenje i prijedloge sindikata prije donošenja odluke od bitnog značaja za profesionalne i ekonomske interese zaposlenih, kolektivnog otpuštanja zaposlenih i sistematizacije radnih mjesta.

(2) U slučajevima iz stava 1 ovog člana poslodavac je dužan da blagovremeno, a najkasnije pet dana prije održavanja sastanka, obavijesti predstavnika sindikata na odgovarajućem nivou radi prisustvovanja sastancima organa poslodavca na kojima se razmatraju dostavljena mišljenja i prijedlozi i donose odluke od bitnog značaja za profesionalne i ekonomske interese zaposlenih“

Jasno je da je Odbor direktora bio u obavezi da na sastanak Odbora direktora na kom se odlučuje, odnosno donose odluke od bitnog značaja pozove sve reprezentativne prestavnike sindikata.

Kada pričate o naslijeđenim finansijskim dugovima, pa da vas podsjetimo da ste Vi upravo bili dio menadžmenta i to kao pomoćnik direktora za ekonomsko pravne poslove i da je većina ovih dugova iz tog perioda.Treba li da podsjetimo o našoj borbi i borbi radnika protiv nezakonitog smanjenja zarada radnicima, dok je menadžment čiji ste Vi dio bili primao nagrade svakog mjeseca za „dobar“ rad, a kasnije D.O.O.“Vodovod“ morao da plati troškove sudova i advokata zbog izgubljenih sporova.

Tačno je da smo 2021. godinu poslovali pozitivno, ali zna Odbor direktora u kakvom su stanju zatekli firmu u aprilu 2021. godine i koliko su oni zajedno sa sindikatima i tadašnjim V.D. Izvršnog direktora problema imali da se firma spasi od sigurnog stečaja, a Vi ste te 2021. godine kao pomoćnik direktora za ekonomsko pravne poslove,bojkotovali rad Odbora direktora i niste željeli da učestvujete ni u čemu tako da te zasluge za pozitivno poslovanje najmanje idu Vama.

A što se tiče 2022 godine i pozitivnog poslovanja, samo ćemo vam postaviti pitanje: da li je šestomjesečni izvještaj dostavljen Odboru direktora pokazatelj pozitivnog ili negativnog poslovanja? Na ovo pitanje odgovor može dati i Predsjednica Odbora direktora. Zato se na kraju ovog našeg saopštenja obraćamo Predsjednik Opštine i Sekretaru za stambeno komunalnu djelatnost, saobraćaj i vode da se što prije uključe u rješavanje nastalih problema i da zajednički nađemo način i model za rješavanje poreskih obaveza, kako nam zbog isteka rokova i propusta pojedinaca ne bi došlo do ukidanja rješenja Poreske uprave i blokade računa D.O.O.“Vodovod“ Pljevlja.

Sindikalne organizacije nastaviće kao i do sada da štite prava radnika i da se bore da ničija neodgovornost ne ugrozi rad D.O.O.“Vodovod“, a samim tim i zarade zaposlenih", navodi se u reagovanju koje su potpisali predsjednici Sidnikalnih organizacija Vodovoda Jovan Bujišić i Goran Drobnjak.

Bonus video: