Đurović: Cetinje vjekovima zauzima posebno mjesto na Balkanu i u Evropi

Bespoštedna borba za slobodu bila je vodilja svakog žitelja Cetinja koji je na svoje potomke prenosio vrijednosti slobodarstva, časti, hrabrosti i rodoljublja. Prijestonica je biser naše zemlje, grad muzej i simbol prave evropske kulture, međutim, u ekonomskom i infrastrukturnom pogledu, nažalost, Cetinje već dugo zaostaje za ostalim gradovima, kazala je predsjednica Skupštine

1879 pregleda 9 komentar(a)
Đurović (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Đurović (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

"Upućujem najsrdačnije čestitke povodom 13. novembra, datuma kada se prisjećamo oslobođenja naše Prijestonice 1944. godine u Drugom svjetskom ratu", saopštila je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, uoči dana Dana Prijestonice Cetinje.

Đurović ističe da nas, "ovaj dan podsjeća na slobodarski duh kojim Cetinje odiše od svog postanka, kao i na žrtve koje su naši preci podnijeli za slobodu Cetinja i domovine".

To je poručila, gradonačelniku Nikoli Đuraškoviću, predsjednici Skupštine Prijestonice Mileni Vujačić, odbornicima i svim građanima Cetinja, navodi se u saopštenju.

Đurović naglašava da je Cetinje vjekovima zauzimalo posebno mjesto u istoriji ne samo Crne Gore, već i cijelog Balkana, pa i Evrope. Bespoštedna borba za slobodu bila je vodilja svakog žitelja Cetinja koji je na svoje potomke prenosio vrijednosti slobodarstva, časti, hrabrosti i rodoljublja.

Kako kaže, u duhovnom, kulturološkom i urbanističko-arhitektonskom smislu, Cetinje je biser naše zemlje, grad muzej i simbol prave evropske kulture. Međutim, u ekonomskom i infrastrukturnom pogledu, nažalost, Cetinje već dugo zaostaje za ostalim gradovima Crne Gore.

Zbog toga, država ima obavezu da se sa posebnom pažnjom odnosi prema Cetinju i da uloži maksimalne napore kako bi se iskoristili nesumnjivi turistički, privredni i ekološki potencijali koje ovaj grad ima, kao i valorizovala njegova izuzetno vrijedna duhovna, kulturna i istorijska baština, ističe se u saopštenju.

Đurović tvrdi da je "u tom smislu, jako važno stvoriti preduslove za pokretanje i realizaciju projekata kojim će se iskoristiti sve prednosti grada. To se može postići kroz otvaranje novih radnih mjesta i privlačenje stranih investicija, što zahtijeva kontinuiranu i kvalitetnu saradnju lokalne i državne vlasti".

"Uvjerena sam da će prijestoni grad uspjeti da krene putem napretka i poboljšanja kvaliteta života građana i da ćemo ponovo s ponosom o njemu pričati kao o središtu naše države", zaključila je Đurović.

Bonus video: