Đukanović: Dan Prijestonice praznik je najviših vrijednosti, nezavisnosti i samobitnosti građanske Crne Gore

"Grad pod Lovćenom i danas jasno otpisuje svima koji bahatošću i nasiljem nasrću na bogatstvo različitosti, kultura i porijekla, izgrađene mostove punog razumijevanja i uzajamnog poštovanja među nama", naveo je Đukanović

9086 pregleda 40 komentar(a)
Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Milo Đukanović uputio je čestitku povodom 13. novembra – Dana Prijestonice, gradonačelniku Cetinja Nikoli Đuraškoviću, predsjednici Skupštine Prijestonice Milici Vujačić, odbornicima i svim građanima Cetinja.

"Današnji praznik, nikad pokorenog prijestonog Cetinja, Grada heroja, svetionika slobodarstva, jednog od postamenata milenijumske crnogorske državnosti, praznik je najviših vrijednosti, nezavisnosti i samobitnosti građanske Crne Gore.

"Grad pod Lovćenom i danas jasno otpisuje svima koji bahatošću i nasiljem nasrću na bogatstvo različitosti, kultura i porijekla, izgrađene mostove punog razumijevanja i uzajamnog poštovanja među nama. Poruke podrške Ukrajini i ukrajinskom narodu sa Cetinja svjedoče o trajnom opredjeljenju Crne Gore civilizacijskim vrijednostima Evrope i savremenog svijeta", naveo je Đukanović u čestitki.

Dan Prijestonice je, kako je kazao, i prilika da se ocijene ostvarena postignuća i sagledaju budući prioriteti.

"Oni koji su se u protekle dvije godine svojim činjenjem ogriješili o Cetinje, moraju znati da su uzaludni pokušaji političkog disciplinovanja građana represijom državnih organa, kao i očekivanja podrške u Prijestonici kolaboracionaškoj politici obnove pogubnih velikodržavnih projekata u regionu. Cetinju i njegovim građanima potrebno je snaženje ekonomskog ambijenta i stvaranja pretpostavki za otvaranje novih radnih mjesta, privlačenje kredibilnih investitora i podsticanje lokalnih biznis inicijativa u cilju dostizanja višeg nivoa konkurentnosti i diverzifikacije poslovnih aktivnosti kroz dugoročne održive projekte. Podrška lokalnoj upravi na ovim projektima od strane izvršne vlasti mora postati ponovo konkretna i mjerljiva, ne smije kao u prethodne dvije godine biti samo licemjerno retorička.

"Uvjeren da će Cetinje u bliskoj budućnosti ostvariti svoje strateške okvire daljeg ekonomskog i društvenog razvoja, doprinoseći sveukupnom napretku Crne Gore, još jednom vam čestitam Dan Prijestonice i upućujem srdačne pozdrave", zaključuje se u čestitki.

Bonus video: