Srbija neće pravnike iz Crne Gore

Srbija više od godinu ne nostrifikuje diplome pravnicima iz Crne Gore, ukoliko im treba da se tamo zaposle
274 pregleda 29 komentar(a)
Mladen Šarčevič, Foto: Twitter
Mladen Šarčevič, Foto: Twitter
Ažurirano: 27.09.2017. 05:35h

Srbija više od godinu dana ne nostrifikuje diplome onima koji su u Crnoj Gori završili pravne studije, ukoliko im treba da se zaposle u toj susjednoj državi, saznaju “Vijesti”.

Srbija, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, ne priznaje pravne diplome ni iz ostalih država okruženja, ako je njihova svrha zapošljenje.

Za sada ih je na čekanju, prema informacijama “Vijesti”, oko 200.

Crna Gora, sa druge strane, godišnje nostrifikuje u prosjeku oko 2.000 diploma.

Ministarstvo prosvjete Crne Gore je zatražilo obrazloženje od Centra za informisanje o priznanju inostranih školskih isprava za svrhu zapošljavanja u Srbiji (ENIC centar). Ministar Damir Šehović će se obratiti srbijanskom kolegi Mladenu Šarčeviću, kako bi se našao način, rečeno je “Vijestima”, da se zaštiti interes crnogorskih studenata.

Veći dio obrazovnih isprava, koje Crna Gora potvrđuje, dolazi sa srbijanskih ustanova, čak i sa onih koje, poput Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, nemaju akreditacije za programe u Srbiji, a rade na osnovu licence iz 2005.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” koliko diploma pravnih fakulteta iz Crne Gore u posljednje dvije godine čeka na nostrifikaciju.

Kuriozitet je da se crnogorske diplome, pa čak i u oblasti prava, priznaju ukoliko kandidati žele da nastave školovanje na nekoj od srbijanskih ustanova, ali ne i ako žele da rade.

Na sajtu srbijanskog ENIC centra koji se bavi priznavanjem diploma, u napomenama, kao razlog zbog kojeg se diplome pravnih fakulteta ne nostrifikuju, stoji da je “formirana radna grupa koju čine predstavnici Ministarstva i predstavnici pravnih fakulteta u Srbiji u cilju definisanja standarda profesionalnog priznavanja u oblasti prava.

Rezultati rada radne grupe su inkorporirani u tekst Nacrta zakona o profesijama od posebnog interesa za Srbiju i uslovima za njihovo obavljanje, čije se usvajanje očekuje.

“Iz srbijanskog resora nijesu odgovorili ni kad se očekuje usvajanje ovog propisa u Skupštini. Iz Ministarstva prosvjete su “Vijestima” kazali da su obaviješteni o ovom problemu:

”Zato smo se obratili ENIC centru Srbije u cilju dobijanja relevantne informacije, a u odgovoru je navedeno da su „diplome svih pravnih fakulteta iz inostranstva na čekanju u okviru procedure priznavanja, jer je ministar oformio radnu grupu koju čine on i predstavnici pravnih fakulteta - dekani - iz Republike Srbije”, objašnjeno je “Vijestima”.

Iz crnogorskog prosvjetnog resora rekli su da su im srbijanske kolege iz ENIC centra saopštile da su dekani tamošnjih pravnih fakulteta zahtijevali “da se uspostave posebni standardi za priznavanje inostranih javnih isprava iz ove oblasti i usvajanjem Zakona o regulisanim profesijama, koji je u završnoj fazi izrade, počeće priznavanje ove kategorije diploma.”

“Ministarstvo se, do sada, nije susretalo sa problemima priznavanja obrazovnih isprava izdatih na crnogorskim licenciranim ustanovama visokog obrazovanja. Napominjemo da Ministarstvo prosvjete, odnosno crnogorski ENIC centar, ima izvanrednu saradnju sa ENIC centrima u regionu i šire”, kazali su iz Ministarstva.

Rakočević: Srbija se štiti od diploma sa privatnih fakulteta

O ovom problemu, obaviješteni su i na Univerzitetu Crne Gore, jer su na čekanju i diplome državnog Pravnog fakulteta, potvrđeno je “Vijestima”. “Nikad do sada nijesmo imali takav problem sa kolegama iz Srbije. Znam samo jedan slučaj sa našeg fakulteta koji nije nostrifikovan, ali uskoro će i to biti riješeno. Koliko shvatam, radi se o unutrašnjem pitanju Srbije, jer žele da svoje tržište rada zaštite od diploma privatnih fakulteta iz okruženja”, kazao je “Vijestima” dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević.

Bonus video: