Glavni grad: Reciklažna dvorišta u Podgorici opravdana investicija

Trenutno se na prostoru Podgorice nalazi pet reciklažnih dvorišta
517 pregleda 0 komentar(a)
reciklažno dvorište, Foto: Glavni grad
reciklažno dvorište, Foto: Glavni grad
Ažurirano: 26.09.2017. 07:42h

Količine otpada koji građani odlažu na ove prostorima reciklažnih dvorišta povećava se iz godine u godinu, što potvrđuje da je većina građana prepoznala značaj izgradnje ovih komunalnih objekata, saopšteno je iz Glavnog grada.

U 2014. godini odloženo je ukupno 53.537 kilograma, u 2015. godini 75.137, u 2016. godini 83.298, dok je za nepunih devet mjeseci ove godine već odloženo skoro 57.000 kilograma otpada.

Trenutno se na prostoru Podgorice nalazi pet reciklažnih dvorišta.

"U završnoj fazi je revizija projekta za reciklažno dvorište, očekuje se da radovi počnu do kraja mjeseca i da do kraja godine stavimo u funkciju i šesto reciklažno dvorište u opštini u okviru Glavnog grada - Golubovci, za čiju izgradnju su sredstva opredijeljena u budžetu Glavnog grada. Iako je selekcija otpada izuzetno važna, kako zbog mogućnosti ponovne upotrebe selektovano odloženog otpada, tako i zbog činjenice da se odlaganjem otpada na ovaj način smanjuju količine ukupno odloženog otpada na sanitarnoj kadi, nažalost i pored stvorenih uslova za pravilno odlaganje posebnih vrsta otpada, nemarom pojedinih građana, isti i dalje često završava pored kontejnera, u koritima rijeka i drugim javnim površinama", saopšteno je iz Glavnog grada.

Na reciklažnim dvorištima obezbijeđene su posude za: papir, kartonsku ambalažu, PET ambalažu, Al limenke, polietilenske folije, ambalažno staklo, otpadno ravno staklo, gume, drvni otpad, metalni krupni otpad, plastični krupni otpad, bijelu tehniku, jestiva i otpadna motorna ulja, stara ulja, boje i lakove, stare akumulatore, uljne filtere, fluorescentne cijevi, elektronski otpad, stiropor, stare baterije, stare ljekove.

Bonus video: