iza mejla ne stoji službenik UP, niti je mejl poslat sa njihove zvanične adrese

UP: Građani da ne otvaraju mejlove sa potpisom Zorana Bašanovića

"Još jednom apelujemo na građane i primaoce ovih mejlova da ne odgovaraju na mejl, ne otvaraju prilog i preporučujemo da nakon prijema navedeni mejl obrišu i zabrane prijem sa iste adrese", kazali su iz Uprave policije

6830 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Uprava policije (UP) upozorila je građane Crne Gore da ne otvaraju mejlove i priloge putem elektronske pošte u čijem potpisu je Zoran Bašanović budući da iza mejla ne stoji navedeni službenik UP, niti je mejl poslat sa njihove zvanične adrese.

"U posljednja dva dana policiji je od strane više lica - medija, udruženja i fizičkih lica, prijavljeno da je na njihove mejl adrese pristigao mejl sa prilogom, a u čijem potpisu je rukovodilac kriminalističke policije u Odjeljenju bezbjednosti Podgorica, Zoran Bašanović, a koji mejl je netačnog i lažnog sadržaja", kazali su oni.

Prema do sada prikupljenim sazanjima, načinu izvršenja, istovrsnim pojavama i iskustvima i u drugim zemljama, iz Uprave policije su kazali da se sumnja da se radi o obmanjivanju primalaca mejlova u krajnjem cilju prevare i pridobijanja novčane koristi lažnim prikazivanjem činjenica kroz dalju komunikaciju sa primaocima mejlova, te upozorenje na ovu pojavu predstavlja prevenciju, odnosno sprečavanje nastanka posljedica.

"Takođe, sprovedene su analize PDF fajla koji se nalazio u prilozima upućenih mejlova i utvrđeno je da nema prisustva malicioznog koda", dodali su oni.

Podsjetili su da je slanje mejla slične sadržine registrovano prethodne sedmice u se kojim lažnim mejlovima u potpisu nalazio direktor Uprave policije Zoran Brđanin, dok je takođe slična pojava registrovana i u zemljama Evropske unije i zemljama regiona, gdje su takođe u potpisu navodno bili zvaničnici i pripadnici bezbjednosnog sektora tih zemalja.

"Službenici Uprave policije - Sektora za borbu protiv kriminala i više eksperata iz obavještajno-bezbjednosnog i privatnog sektora, a u saradnji sa međunarodnim partnerima rade na identifikovanju osoba koje od 16. novembra šalju veći broj mejlova na elektronske adrese medija, udruženja i fizičkih lica, netačnog i lažnog sadržaja u čijem potpisu je direktor Uprave policije Zoran Brđanin, kao i onih u čijem je potpisu Zoran Bašanović", kazali su oni.

Prema njihovim riječima, prijave koje su podnijete od strane lica koja su zaprimila ovakve mejlove se, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, detaljno razmatraju i po njima se preduzimaju konkretne radnje koje su rezultirale prikupljanjem podataka potrebnih za dalju komunikaciju sa međunarodnim partnerima u cilju lociranja IP adrese pošiljaoca spornih mejlova.

"Još jednom apelujemo na građane i primaoce ovih mejlova da ne odgovaraju na mejl, ne otvaraju prilog i preporučujemo da nakon prijema navedeni mejl obrišu i zabrane prijem sa iste adrese", kazali su iz Uprave policije.