Brano Gvozdenović je postao ambasador obale

Bivšeg ministra, koji je prozivan da je tokom njegovog mandata prirodna sredina najviše devastirana, za priznanje predložio Vujanović
273 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2017. 06:24h

Potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović (DPS) proglašen je za počasnog „ambasadora obale” na svečanosti obilježavanja Mediteranskog dana obale koja je juče održana u Tivtu.

Priznanje nekadašnjem ministru uređenja prostora za čijeg je mandata prozivan za najveće devastacije prirodne sredine, posebno na crnogorskom primorju, uručeno je na svečanosti u hotelu Ridžen. U publici su bili predstavnici državnih organa, međunarodnih institucija, diplomatskog kora, naučnih ustanova koje se bave zaštitom mora i prirode, kao i aktivista civilnog društva.

Svečanosti su prisustvovali i Gaetano Lenone, koordinator prigrama UN za životnu sredinu - Mediteranskog akcionog plana (MAP) i izvršni sekretar Barselonske konvencije, kao i crnogorski predsjednik Filip Vujanović koji je Gvozdenovića i predložio za ovo visoko priznanje.

Njega su prije Gvozdenovića nosili brojni strani intelektualci, državnici i poklonici prirode, među kojima i Predrag Matvejević, autor “Mediteranskog brevijara”.

“Sunce Juga prosvećuje duh, ali ponekad uzima i pamet”, citirao je Gvozdenović Matvejevića.

On je dodao da su ponekad priznanja sa strane bolja nego ona kod kuće, navodćei da je to dio života i politike i treba se boriti sa time.

“Ovo priznanje doživljavam znakom poštovanja za uspješnu saradnju i odlične rezultate koje smo moj tim i ja ostvarili u Crnoj Gori u sklopu programa integralnog upravljanja obalnim područjem Crne Gore.

Biće mi zadovoljstvo da u svom ličnom kapacitetu nastavljam da podržavam zajedničke regionalne napore kako bi Mediteran sačuvali za generacije koje dolaze,“ rekao je Gvozdenović.

Bivši ministar turizma i održivog razvoja Predrag Sekulić, koji je taj resor preuzeo nakon višegodišnjeg Gvozdenovićevog mandata, kazao je ranije da je prostor Budve u urbanističkom smislu devastiran, odnosno uništen.“Mislim da je je to lijepa zamjena za jednu brutalnu riječ - uništen,” rekao je on na predanju studentima.

Učesnici svečanosti potom su, krstareći brodom uz obale Bokokotorskog zaliva bili u prilici da vide laureatove rezultate na terenu, posebno u Krašićima, Kostanjici, Dobroti i na Turskom rtu….

Vujanović je poručio da je “prostor naše veliko bogatstvo i sa njime moramo oprezno i mudro upravljati.”

Leone je kazao da Vujanovićevo i Gvozdenovićevo prisustvo govori o “posvećenosti Crne Gore idejama UNEP/MAP-a.

“Počastvovani smo saradnjom sa lokalnim i regionalnim vlastima, civilnim društvom i pojedincima iz cijelog regiona Mediterana. Ovdje smo zato što imamo zajednički cilj - čist, zdrav i produktivan Mediteran”, istakao je Leone.

Predsjednica PAR/RAC Željka Škaričić kazala je da je posebno raduje činjenica da se Mediteranski dan obale ove godine slavi u Crnoj Gori “koja impresionira svojim dostignućima u implementaciji Barselonske konvencije i posebno u protokolu o integralnom upravjanju obalnim zonama.”

Proslavu Mediteranskog dana obale u Tivtu organizovali su UNEP/MAP, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i JP Morsko dobro u saradnji sa Centrom za regionalne aktivnosti programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) iz Splita.

Mediteranski dan obale se obilježava od 2007. godine sa ciljem podizanja svijesti o značaju obalnog područja kao prirodnog i ekonomskog resursa, te omogućavanja razmjene iskustava u primjeni optimalnih modela održivog obalnog razvoja.

Svake godine centralna proslava Mediteranskog dana obale organizuje se u drugoj državi Mediterana. Centralna proslava je 2007. i 2008. organizovana je na Sardiniji (Italija), 2009. godine u Turskoj, 2010. u Sloveniji, 2011. u Alžiru, 2012. u Hrvatskoj, 2013. godine u Italiji, 2014. u Tunisu, 2015. u Francuskoj, a 2016. u Španiji.

Galerija

Bonus video: