Kraj za Statisove kamene "kioske" od 2.000 kvadrata

Nova opštinska uprava je Statisovoj firmi, "podržavajući rad hotela", ove godine "progledala kroz prste"
96 pregleda 0 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.09.2017. 19:57h

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović obavijestio je kompaniju „Adritic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa da kamene zgrade od gotovo 2.000 kvadrata u maslinjaku, naspram grad hotela Sveti Stefan neće više biti uvrštene u Plan postavljanja privremenih objekta.

Svih prethodnih godina opštinske vlasti su kroz Plan privremenih objekata, a na sugetsiju Vlade, morale da legalizuju betonske građevine, uz obrazloženje da su u njima smješteni vešeraj, tehničke i ostale prostorije, neophodne za funkcionisanje grada hotela.

Objekti od kamena su prije sedam i po godina izgrađeni mimo dozvole, planskih dokumenta, naočigled brojnih državnih i lokalnih inspekcijskih službi, i to na zemlji koja je uknjižena na Hotelsku grupu Budvanska rivijera.

Svih prethodnih godina, uprkos oštrom protivljenju opozicije, građevine su tretirane kao privremeni objekti, poput kiosaka i tezgi i kao takve za njih je Statisova kompanija plaćala lokalnu komunalnu taksu i to isključivo tokom sezone.

Nova opštinska uprava u Budvi, kako ne bi poremetila odvijanje sezone „progledala je kroz prste“ Statisovoj kompaniji, zakupcu hotelskog kompleksa „Sveti Stefan - Miločer“ i nelegalne građevine podvela kao privremeni objekti.

Planom je dozvolila „postavljanje privremenih objekta namjene poslovne kancelarije i magacina opreme službe održavanja, površine 500 kvadrata, sa prizemljem i potkrovljem, kao i postavljanje privremenog objekta sa sadržajima perionica veša i centralna tehnološka kuhinja, površine 1200 kvadrata, sa suterenom i prizemljem, kao i bazen za tehničku vodu, površine 200 kvadrata.

Međutim, Sekretarijat za urbanizam na čijem je čelu Stevo Davidović sačinio je dopis, koji je potpisao Krapović u kome se „Adritic properties“ obevještava da građevine više neće biti uvrštene u plan privremenih objekata.

„Na katastarskim parcelama 1074/1, 1069 i 1067 Ko Sveti Stefan postoje objekti namjene perionica veša, centralna tehnološka kuhinja, poslovne kancelarije, magacin opreme službe održavanja i bazen za tehničku vodu, koje posluju u funkciji grad hotela Sveti Stefan, a koje, kako materijalizacijom, tako i površinom, ne mogu biti smatrani kao objekti privremenog karaktera, iako su bili sastavni dio plana. Nova opštinska uprava je, podržavajući rad hotela i turističke privrede uopšte kroz donošenje izmjene i dopune Plana postavljanja privremenih objekata za period do 31. decembra 2018. takođe predvidjela njihovo postavljanje, imajući u vidu da pred početak turističke sezone nije uputno vršiti veće izmjene ovoga plana“, pojasnio je Krapović u dopisu u koji su „Vijesti“ imale uvid.

On je podsjetio da su za ove „privremene objekte “prethodnih godina izmirivane naknade, zahtjevima koje je „Adritic properties“ podnosio, a koje su se isključivo odnosile za sezonski peirod, obično u trajanju od 60 do 90 dana.

„Kako objekti na terenu egzistiraju tokom cijele godine , to se i naknada nije izmirivala u skladu sa činjeničnim stanjem. Od Sekretarijata za urbanizama ste 27. aprila tražili izdavanje urbanističko tehničkih uslova i rješenja o lokaciji za postvaljanje privremenih objekata, koje smo vam izdali. Tražili smo dopunu dokumentacije, odnosno dostavu potvrde o izmirenoj naknadi za lokalnu komunalnu taksu, koja nije dostavljena. Shodno svemu, obavještavam vas da će se u četvrtom kvartalu ove godine pristupiti reviziji, odnosno izradi izmjena i dopuna Plana postavljanja privremenih objekata za teritoriju opštine Budva za period do 31. decembra 2018. a kroz koju se neće dozvoliti postavljanje perionice veša, centralna tehnološka kuhinja, poslovne kancelarije, magacin opreme službe održavanja i bazena za tehničku vodu kao privremenih objekta“, kaže se u dopisu.

Bonus video: