BUDVA UPOZORILA DA NEĆE TRPJETI DIVLJE GRAĐEVINE

Kraj za Statisove kamene "kioske" od 2.000 kvadrata

Nova opštinska uprava je Statisovoj firmi, "podržavajući rad hotela", ove godine "progledala kroz prste"
69 pregleda 0 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.09.2017. 19:57h

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović obavijestio je kompaniju „Adritic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa da kamene zgrade od gotovo 2.000 kvadrata u maslinjaku, naspram grad hotela Sveti Stefan neće više biti uvrštene u Plan postavljanja privremenih objekta.

Svih prethodnih godina opštinske vlasti su kroz Plan privremenih objekata, a na sugetsiju Vlade, morale da legalizuju betonske građevine, uz obrazloženje da su u njima smješteni vešeraj, tehničke i ostale prostorije, neophodne za funkcionisanje grada hotela.

Objekti od kamena su prije sedam i po godina izgrađeni mimo dozvole, planskih dokumenta, naočigled brojnih državnih i lokalnih inspekcijskih službi, i to na zemlji koja je uknjižena na Hotelsku grupu Budvanska rivijera.

Svih prethodnih godina, uprkos oštrom protivljenju opozicije, građevine su tretirane kao privremeni objekti, poput kiosaka i tezgi i kao takve za njih je Statisova kompanija plaćala lokalnu komunalnu taksu i to isključivo tokom sezone.

Nova opštinska uprava u Budvi, kako ne bi poremetila odvijanje sezone „progledala je kroz prste“ Statisovoj kompaniji, zakupcu hotelskog kompleksa „Sveti Stefan - Miločer“ i nelegalne građevine podvela kao privremeni objekti.

Planom je dozvolila „postavljanje privremenih objekta namjene poslovne kancelarije i magacina opreme službe održavanja, površine 500 kvadrata, sa prizemljem i potkrovljem, kao i postavljanje privremenog objekta sa sadržajima perionica veša i centralna tehnološka kuhinja, površine 1200 kvadrata, sa suterenom i prizemljem, kao i bazen za tehničku vodu, površine 200 kvadrata.

Međutim, Sekretarijat za urbanizam na čijem je čelu Stevo Davidović sačinio je dopis, koji je potpisao Krapović u kome se „Adritic properties“ obevještava da građevine više neće biti uvrštene u plan privremenih objekata.

„Na katastarskim parcelama 1074/1, 1069 i 1067 Ko Sveti Stefan postoje objekti namjene perionica veša, centralna tehnološka kuhinja, poslovne kancelarije, magacin opreme službe održavanja i bazen za tehničku vodu, koje posluju u funkciji grad hotela Sveti Stefan, a koje, kako materijalizacijom, tako i površinom, ne mogu biti smatrani kao objekti privremenog karaktera, iako su bili sastavni dio plana. Nova opštinska uprava je, podržavajući rad hotela i turističke privrede uopšte kroz donošenje izmjene i dopune Plana postavljanja privremenih objekata za period do 31. decembra 2018. takođe predvidjela njihovo postavljanje, imajući u vidu da pred početak turističke sezone nije uputno vršiti veće izmjene ovoga plana“, pojasnio je Krapović u dopisu u koji su „Vijesti“ imale uvid.

On je podsjetio da su za ove „privremene objekte “prethodnih godina izmirivane naknade, zahtjevima koje je „Adritic properties“ podnosio, a koje su se isključivo odnosile za sezonski peirod, obično u trajanju od 60 do 90 dana.

„Kako objekti na terenu egzistiraju tokom cijele godine , to se i naknada nije izmirivala u skladu sa činjeničnim stanjem. Od Sekretarijata za urbanizama ste 27. aprila tražili izdavanje urbanističko tehničkih uslova i rješenja o lokaciji za postvaljanje privremenih objekata, koje smo vam izdali. Tražili smo dopunu dokumentacije, odnosno dostavu potvrde o izmirenoj naknadi za lokalnu komunalnu taksu, koja nije dostavljena. Shodno svemu, obavještavam vas da će se u četvrtom kvartalu ove godine pristupiti reviziji, odnosno izradi izmjena i dopuna Plana postavljanja privremenih objekata za teritoriju opštine Budva za period do 31. decembra 2018. a kroz koju se neće dozvoliti postavljanje perionice veša, centralna tehnološka kuhinja, poslovne kancelarije, magacin opreme službe održavanja i bazena za tehničku vodu kao privremenih objekta“, kaže se u dopisu.

Preporučujemo za Vas