Pajkov Vir još plaća danak izgradnji auto-puta

U Osnovnom sudu u toku je glavni preteres protiv kineske komapanije zbog krivičnog djela građenje objekta bez prijave

10240 pregleda 0 komentar(a)
Nabujala Tara odnijela dio obale, Foto: Privatna arhiva
Nabujala Tara odnijela dio obale, Foto: Privatna arhiva

Posljednje nevrijeme pokazalo je koliko je Tara, bez adekvatnih obaloutvrda, opasnost za put, imanja i kuće u selu Pajkov Vir.

To tvrde mještani i podsjećaju da su obećanje kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), izvođača radova na auto- putu, bila izgradnja obaloutvrde na strani prema selu. Međutim, tvrde mještani, selo do sada nije zaštićeno na taj način.

”Pitamo se šta će biti kad Tara sljedeći put nabuja. Prije svega, prijeti putu, a onda i cijelom selu. Do sada smo se bezbroj puta obraćali nadležnim institucijama, ali država nije učinila ništa da zaštiti ovo selo. Samo kod nas može da se desi da uđe 10 bagera u korito rijeke i izmjeste je prema selu, a da se ne preduzmu nikakve mjere zaštite za selo. Pitamo se ko će nas da zaštiti, jer Kinezi idu”, kazali su “Vijestima” u tom selu.

Tvrde da je tokom posljednjeg nevremena, rijeka probila nasipe na nekoliko lokacija i napravila već mnogo štete. Svaki sljedeći put, upozoravaju u Pajkovom Viru, Tara će praviti više problema.

”Kompanija CRBC je, odlaganjem iskopanog materijala iz tunela, napravila ogromne deponije na više mjesta. Zbog toga je rijeka ‘izmještena’ preme našem selu. Ni na jedan način selo nije obezbijeđeno od vode. Po ko zna koji put upozoravamo da nam je ugrožena imovina i da smo i do sada platili ogroman danak izgradnji puta, pa tražimo da državne institucije, konačno, reaguju”, poručuju mještani.

U kolašinskom Osnovnom sudu u toku je glavni preteres po optužnom predlogu Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) protiv kineske kompanije zbog krivičnog djela građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje.

Optužni predlog, podnijet u martu prošle godine, odnosi se “na iskopavanje šljunkovitog materijala iz korita Tare, kao i izgradnju obaloutvrde desne strane korita rijeke od viška materijala nastalog iskopom tunela ‘Pajkov Vir’ i to na lokaciji podsekcije 4.1/Uvač 4 - most Pajkov Vir”. Ti radovi izvođeni su tokom oktobra 2019. godine. Kako su ranije saopštili iz ODT-a, izvođenje radova je počelo “bez prethodno podnijete prijave za građenje i propisane dokumentacije, mimo revidiranog glavnog projekta i bez saglasnosti nadležnih institucija”.

Prethodno, navodno, nijesu bile utvđene ni mjere zaštite životne sredine. Time je, tvrde u ODT, izazvano oštećenje životne sredine u većoj mjeri i na širem prostoru. Kinesku kompaniju ODT tereti za “krivična djela iz čl. 326a Krivičnog zakonika, u sticaju sa krivičnim djelom oštećenje životne sredine iz čl. 307 st. 1 Krivičnog zakonika”.

Predstavnici mještana koji žive od Uvača do Mateševa, uključujući i one iz Pajkovog Vira, inspekciji za saobraćaj Ministarstva kapitalnih investicija, nedavno su predali zahtjev da se lokalni put, koji je kako tvrde, uništila mehanizacija kompanije CRBC, vrati u pređašnje stanje.

Oni koji žive u tom kraju kažu da je tokom minulih sedam godina, pored devastacije rijeke Tare, uništena i lokalna putna infrastruktura. Od svih obećanja o popravkama tvrde da su dobili samo sloj nekvalitetno uređenog asfalta, debljine pet centimetara, na putu od Veruše, preko Uvača, do Mateševa.

Upozoravaju i da je most u selu Pajkov Vir u “katastrofalnom stanju”. Ograda je, navodno, većim dijelom polomljena i ostavljena da visi, a na mostu ne postoji trotoar niti adekvatna saobraćajna signalizacija.

Bonus video: