CGO: Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" u Podgorici, Kotoru i Beranama

Usmjerenost na moderni koncept ljudskih prava, čini festival mjestom susreta različitih društvenih aktera pri čemu se jača tolerancija i inkluzija, dok je ulaz na sve projekcije besplatan, navodi se u saopštenju

2166 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: CGO
Ilustracija, Foto: CGO

Crnogorski festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2022, održaće se od 10. do 14. decembra u Podgorici, Kotoru i Beranama, saopštili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Program festivala će se od 10. do 14. decembra održavati u Muzičkom centru i Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, dok će se prateća izdanja u Kinu "Boka" u Kotoru realizovati od 11. do 12. decembra, kao i Kulturnom centru u Beranama od 13. do 14. decembra, navodi se u saopštenju CGO -a.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

"Kao i uvijek, donosimo isključivo premijerna izdanja filmova izuzetnog kvaliteta i najnovije produkcije, a koja su već uspjela da dobiju nominacije i priznanja na prestižnim regionalnim, evropskim i svjetskim festivalima", dodali su iz CGO -a.

Dodaju da je osim, "filmskih projekcija, predviđen je i prateći program, kako bi se napravio osvrt na poruke određenih filmova i aktuelizovala neka od gorućih pitanja u oblasti ljudskih prava".

Naglašavaju da se festivalom privlači široka i heterogena publika, te da usmjerenost na moderni koncept ljudskih prava, čini festival mjestom susreta različitih društvenih aktera, čime se jača tolerancija i inkluzija.

"Filmovi koje prikazujemo su često daleko od komercijalnog filmskog izraza, ali predstavljaju dragocjen doprinos izgradnji kulture ljudskih prava, jer njihovim projekcijama nastojimo podstaći kritičko promišljanje, dijalog i akciju, okupljajući pojedince i organizacije koji mogu biti agens promjena", dodaju iz CGO -a.

"I ove godine pozivamo našu publiku da izađe iz svoje zone komfora i suoči se sa novim i izazovnim realnostima, te da se makar na kratko identifikuje sa sudbinom i životima najrazličitijih pojedinaca i zajednica, i da zajedno sa njima ili za njih razbijamo tišinu tamo gdje je ne smije biti", zaključili su iz CGO -a.

Bonus video: