Zakon o planiranju prostora prošao Odbor: Nimanbegu jedini protiv

Nimanbegu nije bio saglasan sa odredbama zakona da se crnogorski prostor može urediti samo sa dva prostorna plana, kao i da se planiraju privremeni objekti
4 komentar(a)
Genci Nimanbegu, Foto: Savo Prelević
Genci Nimanbegu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.09.2017. 17:24h

Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje izglasao je na današnjoj sjednici Predlog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata sa amandmanima, a jedini je protiv bio poslanik Genci Nimambegu (Forca).

Nimanbegu nije bio saglasan sa odredbama zakona da se crnogorski prostor može urediti samo sa dva prostorna plana, kao i da se planiraju privremeni objekti.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović odgovorio mu je da je pomenuti zakon tehnički i da mu je glavni cilj da "štiti prostor", dok će Generalni prostorni plan sadržati u sebi i detaljna urbanistička rješenja za svaku opštinu.

Glavni nedostatak zakona, po mišljenju Nimanbegua, je što se pravo odlučivanja oduzima lokalnim samoupravama - opštinama, i isto se prebacuje na Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

"Mislim da je vaš projektni zadatak na više mjesta predvidio da se odlučuje na jednom mjestu, što ja shvatam kao centralizaciju sistema, a smatram da kao društvo nijesmo spremni za to", kazao je Nimanbegu u diskusiji sa Radulovićem.

Ministar je kazao da ovaj zakon samo oduzima pravo parlamentima lokalnih samouprava da glasaju o dokumentu, dok samim opštinama daje znatno veća prava u prostornom planiranju.

"Opštine će novim zakonom formalno imati mnogo veća prava da utiču na tekst plana nego što je to predviđeno postojećim. Zbog novog zakona neće biti oštećene, prihodi će im biti povećani, a rashodi smanjeni jer je administracija prenešena na Ministarstvo", kazao je Radulović.

Tvrdi da će se novim zakonom znati "u svakom trenutku gdje je pošlo naopako" i ko je odgovoran za to.

"Nijedan zakon ne može da normira svu transparentnost u jednom tekstu, u jednom trenutku negdje moramo nekome i da vjerujemo. Ali da mu ne bi samo vjerovali, moramo imati i kontrolu nad tim šta radi", kazao je.

Predsjednik Odbora Petar Ivanović (DPS) kazao je da smatra da je predlog zakona dobar, ali d je isti naišao na "političarenja" jednih te istih nevladinih organizacija koje stalno reaguju.

Tvrdi da je skupšptinski Odbor adresa da se tekst zakona unaprijedi amandmanima, kojih je 31 uvršten u tekst predloga zakona.

Bonus video: