Obilježena 81. godišnjica Pljevaljske bitke

"Pljevaljska bitka nije bila samo pljevaljska. Ona je crnogorska. Ništa manje značajna od Lješkopolja, i od Vrtijeljke i od Carevoga laza i od Krusa i od Grahovca"

4362 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Opština Pljevlja
Foto: Opština Pljevlja

Polaganjem vijenaca na Memorijalni kompleks na Stražici, danas je obilježena 81. godišnjica Pljevaljske bitke.

Vijence je položila delegacija lokalne samouprave koju je predvodio predsjednik opštine Pljevlja Rajko Kovačević i predsjednik Skupštine opštine Dragiša Sokić.

I delegacije boračkih organizacija, potomaka poginulih boraca, političkih partija, kao i značajan broj poštovaoca antifašizma.

Obraćajući se prisutnima Kovačević je istakao da je obaveza današnjih generacija čuvanje sjećanja na partizane, patriote, proletere i borce učesnike Pljevaljske bitke, “čija žrtva i danas, kao i tog prvog decembra 1941. godine isijava iz obeliska pred kojim stojimo”

"Ovim manifestacijama ne damo da protok vremena pospiješi zaborav. Naprotiv. Kako vrijeme odmiče i kako se svijet iznova suočava sa sličnim izazovima kao i sredinom prošlog stoljeća to junaštvo naših boraca dobija na veličini a njihova žrtva i njihovi ideali na uvjerljivosti. Našim sjećanjem, stalnim isticanjem veličine njihove žrtve, čistote njihovih ideja i beskompromisnosti njihovih opredjeljenja nadahnjujemo mlade generacije i pomažemo im da se opredijele za prave i trajne vrijednosti. A te vrijednosti– prije svega antifašizam, slobodarstvo i pravda isijavaju i danas iz ovog gorostasnog spomen-obilježja“, kazao je Kovačević.

Memorijalni kompleks na Stražici
foto: Opština Pljevlja

Podsjetio je na značaj Pljevaljske bitke u istoriji Crne Gore.

"Pljevaljska bitka nije bila samo pljevaljska. Ona je crnogorska. Ništa manje značajna od Lješkopolja, i od Vrtijeljke i od Carevoga laza i od Krusa i od Grahovca. Jer, te noći, na ovim obroncima krv su prolivali borci iz 14 crnogorskih opština čime je Pljevaljska bitka svojim značajem prevazišla zavičajne okvire. U herojskoj epopeji učestvovali su borci iz devet bataljona: Lovćenskog, Jezersko-šaranskog, Uskočko-drobnjačkog, Komskog i Zetskog kao i batajona koji su nosili imena naših junaka „Peka Pavlovića“, „Bijelog Pavla“, „Baja Pivljanina“, bataljona „18. oktobar“. Sa njima su rame uz rame bili i boric bjelopoljske, mileševske i pljevaljske čete", podsjetio je Kovačević.

Memorijalni kompleks na Stražici
foto: Opština Pljevlja

O značaju prvodecembarske bitke govorili su i predstavnici boračkih organizacija Radojica Radojević, predsjednik Saveza organizacija boraca NORa 1941-1945 Crne Gore i predsjednik Udruženja boraca i antifašista Pljevlja Goran Čavić.

Memorijalni kompleks na Stražici
foto: Opština Pljevlja

Pljevaljska bitka bila je jedna od najvećih partizanskih akcija na Balkanu tokom 1941.godine, tokom koje je stradalo 238 boraca a 270 ih je ranjeno, dok je pod represalijama okupatora u danima nakon bitke strijeljano 159 nedužnih civila.