Riječima jednog maratonca: „O čemu govorim kada govorim o trčanju?“

Coca-Cola HBC Crna Gora bila je sponzor maratonske trke na 42.2 kilometra ovogodišnjeg Podgorica Millenium Run-a

12619 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Podgorica Millenium Run
Foto: Podgorica Millenium Run

Podgorica je sve popularnija i inspirativnija za trkače sa svih meridijana. To je potvrdila i nedavno održana manifestacija Podgorica Millennium Run, koja je bila drugačija po mnogo čemu.

Ova sportska manifestacija, u organizaciji Glavnog grada i Multisport akademije Mayer, okupila je ove godine čak 1.250 učesnika, iz 32 države. To je dvostruko više od prvog izdanja ove manifestacije.

Podgorica Millenium Run
foto: Podgorica Millenium Run

Zaljubljenici u trčanje testirali su svoju sportsku spremnost na nekoj od četiri distance i to: 5 i 10 km, polumaraton na 21.1 km i maraton na 42.2 km. Zanimljivo je da, od ove godine, rekorde staza i u maratonu i u polumaratonu, drži jedan bračni par iz Ukrajine.

Sponzor maratonske trke bila je kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora, koja je na ovaj način podržala ne samo aktivne životne stilove, već i sve one koji su posvećeni, istrajni, pomjeraju sopstvene granice, uz dobru energiju i fer plej.

Pored sponzorstva, zaposleni ove kompanije, Miloš Kuvelja, istrčao je polumaratonsku distancu, ostvarujući svoj lični rekord na toj dužini.

Coca-Cola HBC Crna Gora
foto: Coca-Cola HBC Crna Gora

„Trčanjem se bavim rekreativno poslednjih nekoliko godina, a do sada sam istrčao deset trka, od kojih dva maratona. Prvi maraton sam trčao prošle godine upravo na ovoj manifestaciji u Podgorici, dok sam svoj drugi maraton istrčao prošlog mjeseca, u Njujorku“, kaže Miloš, iza kojeg je uz trke i pripreme preko 10.000 istrčanih kilometara.

Njujork maraton je jedan od top pet najvećih maratona na svijetu, sa oko 50 hiljada takmičara koji prođu kroz cilj. Na maratonu mogu da učestvuju trkači koji ostvare normu (2:53h) ili osvoje lutriju.

„Za Njujork maraton sam se pripremao 25 sedmica. Potrebno je ne samo veliko vrijeme, već i upornost i posvećenost za takve pripreme, posebno ako imamo u vidu da je veliki period pripreme protekao u ljetnjim mjesecima, uz izuzetno visoke temperature. Ipak, svaki završeni trening je vodio do Central parka, gdje je zapravo i cilj ove trke“, navodi Miloš.

Podgorica Millennium run
foto: Podgorica Millenium Run

Za njega, trčanje je lijepa igra u kojoj se takmičiš sam sa sobom. „Trčanje se uklapa u moj životni stav da budem bolji od jučerašnjeg sebe, što me tjera da idem naprijed svakog dana. A maraton je najveći izazov i kruna svega. Distanca 42,195 km je tačno na granici fizičke i psihičke izdržljivosti. Tome u prilog govori podatak da je svega 0,01% svjetske populacije u stanju da završi maraton“, kazao je Miloš.

Zato kaže da je u maratonu, kao i u životu, veoma važno odabrati pravi tempo kojim treba trčati. „Ako idete prebrzo, vrlo lako se može desiti da sagorite prije kraja“, zaključuje Miloš.