Bojan Baća dobitnik nagrade „Zagorka Golubović“

Baća je u jednoglasnoj odluci komisije nagrađen za rad “Practice Theory and Postsocialist Civil Society: Toward a New Analytical Framework”, objavljen u časopisu International Political Sociology, glasilu Udruženja za međunarodne studije koje izdaje Oxford University Press

2910 pregleda 5 komentar(a)
Foto: IFDT/UCG
Foto: IFDT/UCG

Crnogorski sociolog Bojan Baća ovogodišnji je dobitnik nagrade “Zagorka Golubović”, koju dodjeljuje Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu.

Nagrada je ustanovljena prošle godine, a namijenjena je mlađim istraživačima i istraživačicama za angažovani istraživački rad. Dodjeljuje se za najbolji tekst objavljen u naučnom časopisu ili zborniku naučnih radova koji na angažovani način pristupa regionalnim (jugoistočna Evropa) ili širim društvenim problemima.

Baća je u jednoglasnoj odluci komisije nagrađen za rad “Practice Theory and Postsocialist Civil Society: Toward a New Analytical Framework”, objavljen u časopisu International Political Sociology, glasilu Udruženja za međunarodne studije koje izdaje Oxford University Press.

Na konkursu je bilo devet prijavljenih kandidata.

"Zaključak komisije je da rad predstavlja sintezu teorijskih i empirijskih nalaza o civilnom društvu, društvenim pokretima, protesnim politikama, aktivističkom građanstvu i nekonvencionalnoj političkoj participaciji u Centralnoj i Istočnoj Evropi, kao i kritičku refleksiju koja nudi novi analitički okvir za prevazilaženje teorijskih, konceptualnih i empirijskih dilema i problema prisutnih u postojećoj literaturi, prevashodno u pogledu boljeg identifikovanja, opisivanja i razumijevanja empirijske stvarnosti društvenog angažmana u postsocijalističkim zemljama.

"Rad ukazuje na neophodnost odmicanja od apstraktnog, univerzalističkog i normativnog pristupa ka ukorijenjenom, kontekstualnom i kritičkom shvatanju postsocijalističkih civilnih društava. Kao takav, on podstiče na promišljanje i ohrabruje na djelovanje postavljanjem u fokus protesnih praksi koje izazivaju dominantne narative, pristupe i teorije. Svojim visokim naučnim kvalitetom, orijentacijom ka angažovanom mišljenju i tretiranjem teme od širokog društvenog značaja, rad Bojana Baće na najbolji mogući način odgovara na propozicije konkursa za nagradu 'Zagorka Golubović'“, navodi se u saopštenju na sajtu Instituta.

Baća je trenutno nosilac najprestižnije stipendije za iskusne istraživače, Marija Sklodovska-Kiri, u okviru koje je angažovan u statusu postdoktoranda na Odsjeku za sociologiju i nauku o radu Univeziteta u Geteborgu. Od ove školske godine izabran je u zvanje naučnog saradnika na novoosnovanom Institutu za napredne studije na Univerzitetu Crne Gore.

Član je međunarodne ekspertske grupe Balkans in Europe Policy Advisory Group (BiEPAG) i predstavnik akademske zajednice u Savjetu Radio-televizije Crne Gore (RTCG). Prije dvije godine austrijsko ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavsku regiju i Centralnu Evropu dodijelili su mu prestižnu nagradu Danubius za naučna postignuća.

Prošlog mjeseca je postao i laureat Rautlidžove nagrade za interdisciplinarnost u oblasnim studijama (Routledge Area Studies Interdisciplinarity Award) koju dodjeljuje Taylor & Francis (Routledge), najveći svjetski izdavač u društvenim i humanističkim naukama.

Povezani članci

28. Novembar 2022.

Bojan Baća dobitnik Rautlidžove nagrade

Bonus video: