Porodici sa Konika umjesto sa mreže voda stiže crijevom

"Bez vode smo prvo bili skoro deset dana, a ovako ‘privremeno’ već mjesec", ispričao je Šalja

10716 pregleda 3 komentar(a)
Dvorište porodice Šalja, Foto: Privatna arhiva
Dvorište porodice Šalja, Foto: Privatna arhiva

Domaćinstvo Rešata Šalje iz Ulice husinjskih rudara u Podgorici već preko mjesec vodom se snabdijeva preko privremenog crijeva i ne znaju kada će biti i prikopčani na vodovodnu mrežu. Prethodno su, tokom oktobra, desetak dana bili bez vode, a nakon što su se više puta obratili podgoričkom Vodovodu, iz tog preduzeća ponudili su im rješenje koje je, kako su ispričali “Vijestima”, trebalo da bude privremeno.

To crijevo je potpuno neobezbijeđeno, može u svakom trenutku biti namjerno ili nenamjerno prekinuto, čime bi slavine u kući Šalja ostale suve.

”Bez vode smo prvo bili skoro deset dana, a ovako ‘privremeno’ već mjesec”, ispričao je Šalja redakciji prije nekoliko dana. Njegovo domaćinstvo broji šest članova, a kaže da je na isti način snabdijevanje vodom privremeno riješeno i u njegovom komšiluku, u porodici koja broji četiri člana.

Iz preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Podgorica kazali su “Vijestima” još krajem oktobra da vrše prebacivanje potrošača sa stare na novoizgrađenu mrežu. Tada je više potrošača, kako su mještani naselja Konik, gdje se nalazi Ulica husinjskih rudara, ispričali redakciji, bilo bez vode.

”Prvobitni projekat je predvidio izmještanje vodomjera iz privatnih posjeda i zamjenu postojećih kućnih priključaka novim. Ove aktivnosti podrazumijevaju periodično gašenje vode potrošačima, kako bi se nesmetano izveli radovi. Ekipe VIK-a zajedno sa izvođačem rade na otklanjanju kvara i spajanju potrošača na novu mrežu. Danas u toku dana potrošači će imati uredno vodosnabdijevanje”, piše u odgovoru “Vodovoda” od 27. oktobra.

Porodica Šalja, međutim, u to vrijeme nije odmah dobila vodu, a kada se to desilo, voda je stigla privremenim crijevom i tako je i danas.

Rekonstrukcija Ulice Hhsinjskih rudara započeta je prije godinu i, osim vodovoda, kako je tada saopšteno iz Glavnog grada, od prateće infrastrukture planirana je javna rasvjeta, atmosferska, fekalna i tk. kanalizacija i saobraćajna signalizacija.

Tada je saopšteno i da je u pitanju jedna od najznačajnijih i najfrekventnijih saobraćajnica u tom dijelu grada. Rekonstrukcija je obuhvatila potez od Drvarske ulice ka granici zahvata DUP-a “Konik-Vrela ribnička II” u dužini od oko kilometar.

Vrijednost ugovorenih radova je oko 760 hiljada eura, a izvođač firma “Indel Inženjering” iz Podgorice.

Po završetku radova, sredinom jula, iz Glavnog grada saopštili su da postoji ideja da u narednom periodu rekonstruišu preostali dio Ulice husinjskih rudara “sve do osnovne škole”.

Bonus video: