"SAD posredstvom više programa pruža značajnu podršku Upravi policije u ključnim oblastima za reformu i razvoj"

Brđanin se sastao sa predstavnicima Biroa za borbu portiv terorizma State Department-a i ICITAP programa Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država

2897 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Uprava policije
Sa sastanka, Foto: Uprava policije

Sjedinjene Američke Države (SAD) posredstvom više programa, a posebno kancelariju ICITAP-a pruža značajnu podršku i ekspertizu Upravi policije u ključnim oblastima za reformu i razvoj.

To je saopšteno iz Uprave policije, a podrška je, kako dodaju, posebno izražena u oblasti borbe protiv teškog i organizovanog kriminala, kao i sprovođenja modela policije vođene obavještajnim radom (ILP).

Direktor Uprave policije, Zoran Brđanin, sastao se danas sa predstavnicima Biroa za borbu portiv terorizma State Department-a i ICITAP programa (Međunarodnog programa u obukama o krivičnim istragama) Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država.

Na sastanku, čija je tema, između ostalih, bila i borba protiv terorizma, razgovarano je, kako navode, o održanoj Radionici o instrumentima za listu praćenja u brobi poriv terorizma, a na kojoj su učestvovali i službenici crnogorske polcije.

Ta radionica, koja je relizovana prethodne nedelje, bila je, dodaju, prilika za jačanje saradnje i razmjenu informacija vezanih za listu praćenja (WATCH lista), ali i poboljšanje sposobnosti svih država da identifikuju i zabrane putovanja terorista, kao i promovisanje ispunjenih međunarodnih bezbjednosnih obaveza.

"Iako Crna Gora trenutno nema izraženu problematiku u oblasti terorizma, instrument WATCH liste svakako ima svoj značaj s aspekta efikasnijeg preventivonog djelovanja, čime se daje doprinos ne samo nacionalnoj već i regionalnoj i međunarodnoj bezbjednosti", navodi se u saopštenju.

Poručeno je da su sagovornici na sastanku istakli značaj modela policija vođena operativnim radom i razmotrili mogućnost saradnje u toj oblasti, ali i oblasti sajber kriminala, unaprjeđenja kapaciteta Koordinacionog centra i zaštite kritične infrastrukture.

Brđanin je, kako je saopšteno, iskoristio sastanak da još jednom istakne opredijeljenost Uprave policije ka daljem jačanju saradnje i pratnerstva u oblastima od obostranog interesa.