Gorčević: Očuvanje ljudskih prava pred velikim izazovima

"Svjedočimo zarobljenom sistemu i blokadi institucija, koji su prijetnja da ljudska prava i slobode postanu neostvarive", istakla je funkcionerka Evrope sad

2998 pregleda 2 komentar(a)
Gorčević, Foto: Evropa sad
Gorčević, Foto: Evropa sad

Maida Gorčević, članica Predsjedništva Pokreta Evropa sad, kazala je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava kako se čini da su ciljevi očuvanja, daljeg unapređenja i poštovanja ljudskih prava ponovo pred velikim izazovima.

"Dok u jednom dijelu svijeta iznenadne revolucije i pokreti uspijevaju da povrate osnovna prava i dostojanstvo ranjivima, posljedice pandemije i ratnog konflikta na tlu Evrope prijete da naruše principe univerzalnosti i neotuđivosti ljudskih prava u cijelom svijetu, a krakovi sveopšte krize zahvatili su i crnogorsko društvo.

"I dok naši građani godinama od visokih zvaničnika dobijaju protokolarne čestitke za dan ljudskih prava, uz neuvažavanje minimuma dostojanstva svake građanke i građanina Crne Gore, mi svjedočimo zarobljenom sistemu i blokadi institucija, koji su prijetnja da ljudska prava i slobode postanu neostvarive", saopštila je ona.

Gorčević je ocijenila da je "zamah oslobođenja" kojem su prethodile demokratske promjene "nesumnjivo osjetan", ali da će se "potpuna sloboda" osjetiti tek kad svaki pojedinac bude uživao ono što mu je zakonom garantovano.

"Tek kada o svakom građaninu i građanki budemo brinuli bez razlike po bilo kom osnovu, i kada svi budu imali dostojanstven život i pristup svim garantovanim pravima i slobodama i kada država bude ispunila svoj osnov postojanja - da bude servis svih građana, a ne samo privilegovanih pojedinaca, možemo govoriti o kulturi življenja ljudskih prava.

"Naša borba je tek počela, i svakim ostvarenim dosadašnjim rezultatom korak smo bliže dostojanstvenom životu, i uvjereni smo da u svim građanima imamo saborce u beskompromisnoj borbi za Crnu Goru koja je država ravnopravnosti i slobode.

"Pokret Evropa sad! čestita Međunarodni dan ljudskih prava svim građanima i građankama sa istinskom željom da zaštitu istih ne moramo da tražimo već da se ona podrazumijevaju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: