Obradović: Centar za kontrolu trovanja formiraće se u skladu sa standardima i zahtjevima EU

Česti izvori trovanja su ljekovi, proizvodi u domaćinstvu, proizvodi u poljoprivredi, biljke, industrijske hemikalije i prehrambeni proizvodi, pri čemu veliki procenat čine slučajna trovanja kod djece, kazao je državni sekretar Ministarstva zdravlja

6033 pregleda 0 komentar(a)
Obradović, Foto: WHO
Obradović, Foto: WHO

Centar za kontrolu trovanja u Crnoj Gori biće formiran u skladu sa standardima i zahtjevima Evropske unije (EU), što je i dio Akcionog plana za poglavlje 27, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Obradović.

Kako je saopšteno iz Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, danas je počeo dvodnevni međunarodni sastanak sa tematskim fokusom na značaj uspostavljanja operativnog aranžmana za upravljanje otrovima, kao okosnice efikasnog upravljanja hemikalijama.

To su organizovali crnogorsko Ministarstvo zdravlja i SZO.

Obradović je istakao da su savremeni trendovi donijeli mnoštvo novih hemijskih supstanci koji su u svakodnevnoj upotrebi.

"Tržište je preplavljeno hemikalijama koje su dostupne, ali moramo biti zabrinuti da li imamo dovoljno znanja i vještina da izbjegnemo najozbiljnije posljedice koje njihova upotreba može donijeti", naveo je Obradović.

Kako je kazao, broj otrova koji okružuje savremenog čovjeka izuzetno je veliki i prema podacima SZO u stalnom je porastu, a samim tim raste i broj trovanja.

"Česti izvori trovanja su ljekovi, proizvodi u domaćinstvu, proizvodi u poljoprivredi, biljke, industrijske hemikalije i prehrambeni proizvodi, pri čemu veliki procenat čine slučajna trovanja kod djece", rekao je Obradović.

Obradović je naglasio da je Ministarstvo zdravlja riješeno da tu oblast uz stručnu pomoć eksperata kako domaćih tako i kolega sa strane, u prvom redu SZO, postavi na stabilne temelje.

"Centar za kontrolu trovanja u Crnoj Gori biće formiran u skladu sa standardima i zahtjevima Evropske Unije, što i jeste dio našeg Akcionog plana za poglavlje 27 sa ciljem daljeg približavanja i institucionalizacije odnosa sa Unijom", rekao je Obradović.

Prema njegovim riječima, formiranjem takvog centra dodatno će biti ojačani kapaciteti zdravstvenih profesionalaca, ali i nacionalnih napora da zdravlje građana drže visoko na listi svojih prioriteta.

Šefica SZO Kancelarije u Crnoj Gori, Mina Brajović, kazala je da je gotovo na svakom koraku savremeni čovjek višetruko izložen raznovrsnim hemikalijama u produženom trajanju.

Ona je dodala da je u toku 2019. godine izgubljeno dva miliona života usljed izloženosti određenim hemikalijama.

Prema njenim riječima, izlaganje hemikalijama dodatno potencira globalne probleme, uključujući klimatske promjene, degradaciju ekosistema i gubitak biodiverziteta.

Brajović je istakla da ulaganja u jačanje kapaciteta za kontrolu trovanja predstavljaju važnu investiciju u zdravstvenu sigurnost i ostvarivanje univerzalne zdravstvene zaštite, kao osnovne ciljeve SZO Evropskog programa rada.

Ona je podsjetila na preporuku SZO o potrebi uspostavljanja centra za kontrolu trovanja u svakoj zemlji.

"Uz podrsku SZO, sprovedena je procjena postojećih kapaciteta u Crnoj Gori za kontrolu trovanja", rekla je Brajović.

Brajović je istakla značaj napora koje Crna Gora ulaze na uspostavljanju Javnozdravstvenog kriznog operativnog centra, kao mogućeg institucionalnog rješenja za integrisanje pojedinih funkcija kontrole trovanja u zemlji, uključujuci koordinaciju i komunikaciju.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić istakao je da formiranje Centra za otrove predstavlja ne samo obavezu u pristupanju Evropskoj uniji (EU), već i nacionalni odgovor na hemijske hazarde, koji je jedan od tri najvažnija elementa u odgovoru na CBRN akcidente uz Javnozdravstveni krizni operativni centar i BSL za patogene dva i tri.

"Razmjena iskustava između zemalja sa već uspostavljenim sistemom je izuzetno značajna za zemlje koje ga tek uspostavljaju medju kojima je i Crna Gora", kazao je Galić.

U saopštenju se navodi da su tokom sastanka predstavljena komparativna iskustva i modeli organizacije centara za trovanje sirom Evrope.

"Sastanak je organizovan kako bi se skrenula pažnja na važnost uspostavljanja centara za kontrolu trovanja, pružila podrška u sprovođenju inicijalne procjene kapaciteta, omogućila razmjena relevantnih iskustava i znanja u pogledu dobre prakse i modela", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je sastanak organizovan i zbog izazova u iznalaženju optimalnih modela za organizaciji poslova i zadataka na planu kontrole trovanja u različitim zemljama.

"Međunarodni sastanak je važan korak i doprinos na liniji realizacije zaključaka SZO Regionalnog Komiteta za Evropu, u cilju priprema za predstojeći sedmi ministarski sastanak posevećen životnoj sredini i zdravlju koji je planiran za jul sljedeće godine u Budimpešti", navodi se u saopštenju.

Bonus video: