Forum o borbi protiv korupcije i političkog klijentelizma prilikom zapošljavanja u javnom sektoru

Pratite uživo na Portalu Vijesti dvodnevni Forum o borbi protiv korupcije i političkog klijentelizma prilikom zapošljavanja u javnom sektoru, koji organizuje Institut alternativa 14. i 15. decembra u Budvi. Forum možete pratiti preko linka u sklopu ovog teksta koji će biti objavljen 14. decembra sa početkom u 10 h.

22847 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FB
Foto: FB

Forum je dio projekta Ni klijent, ni gazda! – Za integritet zapošljavanja u javnom sektoru”, koji je podržan u okviru programa ”OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M'Base”, koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stifung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Forum, osim predstavljanja rezultata projekta i prvog sveobuhvatnog mapiranja rizika od korupcije i mogućnosti za neprimjereni politički uticaj na zapošljavanje u javnom sektoru u okviru ključnih podsektora (državne i lokalne uprave, javnih preduzeća, obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, kulture, agencija i drugih regulatornih tijela), ima za cilj da okupi ključne zainteresovane strane i podstakne njihovu veću posvećenost zapošljavanju u javnom sektoru zasnovanom na zaslugama. Na osnovu nalaza istraživanja Instituta alternativa, izrađen je i nacrt Deklaracije o borbi protiv korupcije i političkog klijentelizma u zapošljavanju u javnom sektoru, koja će biti dostupna za potpisivanje učesnicima događaja.

Institut alternativa
foto: Institut Alternativa

Mapa rizika od korupcije i neprimjerenih političkih uticaja prilikom zapošljavanja u javnom sektoru je objavljena na sljedećem linku https://mapa-rizika.me i predstavlja prvi pokušaj ove vrste da se na sveobuhvatan način analiziraju pravni propisi i prakse u ovoj oblasti.

Pratite uživo na Portalu Vijesti preko linka u sklopu ovog teksta koji će biti objavljen 14.decembra sa početkom u 10h.