Udruženje penzionera "Sloga" iz Pljevalja pristupilo Pokretu penzionera

Ovom odlukom Pokret penzionera je dobio 250 novih članova. Kritikovali rukovodstvo i ponašanje Saveza penzionera

5022 pregleda 5 komentar(a)
Pljevlja (Ilustracija), Foto: Goran Malidžan
Pljevlja (Ilustracija), Foto: Goran Malidžan

Članovi Udruženja penzionera "Sloga" u Pljevljima kolektivno su pristupili Pokretu penzionera Crne Gore, saopšteno je iz ovog Pokreta.

Takva odluka u ime više od 250 članova jednoglasno je donesena na sjednici Skupštine Udruženja penzionera "Sloga" koja je održana prije dva dana u Pljevljima, a prisusustvali su joj i predsjednik Pokreta penzionera Crne Gore Svetozar Čabarkapa i predsjednik Skupštine ove organizacije Sadik Klimenta sa saradnicima.

"Okupila nas je zajednička želja i potreba da se ujedinimo kako bi zajedničkim djelovanjem ostvarili programske ciljeve i zadatke u interesu svih penzionera Crne Gore. Istupili smo iz Saveza udruženja penzionera Crne Gore nezadovoljni njihovim radom i djelovanjem kao i radom Udruženja penzionera u Pljevljima, kojim se ne štite naši interesi", rekla je predsjednica Udruženja penzionera "Sloga" Stoja Čabarkapa.

Obrazlažući svoj stav iznijela je niz primjera koji govore da rukovodstva ovih udruženja rade na štetu penzionera i da ne brinu o njihovim interesima. Dodala je da im se opravdano može prigovoriti zbog njihovog inertnog i pasivnog odnosa prema potrebama svojih članova, kao i da je to posebno došlo do izražaja u vrijeme teške ekonomske krize.

"Nijesu se tim povodom oglasili kada se standard penzionera, zbog vrtoglavog rasta cijena rušio iz dana u dan, niti se čuo njihov glas kojim bi se ukazalo na nezavidan položaj najstarijih građana, što je izazvalo opšte nezadovoljstvo i razočarenje velikog broja penzionera", kazala je Čabarkapa, navodeći da se time se ne završava lista ozbiljnih primjedbi i zamjerki pa ni optužbi koje se s pravom mogu uputiti na ove adrese.

Ona je navela da je javnost imala priliku da se preko medija i na osnovu zvaničnih izvještaja upozna sa mnogim zloupotrebama, finansijskim malverzacijama i nedozvoljenim radnjama sa bitnim obilježjima krivičnih djela kako u radu Uruženja penzionera u Pljevljima tako i u nekim drugim udruženjima, ali i u samom Savezu.

"U pitanju su pojave koje se ne smiju tolerisati, a odnose se na nezakonitosti u stambenoj izgradnji, dodjeli humanitarne pomoći penzionerima najslabijeg materijalnog i zdravstvenog stanja, raspodjeli zimnice i slično. Posebno nas penzionere vrijeđa što ne znamo kako se troše naše pare od članarine i što se to radi zakulisno i netrasparentno. Sve ovo su nas je motivisalo da se organizujemo i formiramo svoje udruženje po drugačijim pravilima i gdje će se raditi sa entuzijazmom bez debelih apanaža, javno i odgovorno u interesu penzionera", zaključila je Čabarkapa i predložila da Udruženje pristupi Pokretu penzionera Crne Gore kako bi bili jači i brojniji u borbi za humane ciljeve i interese, što, kako je navela, penzioneri i očekuju i zaslužuju.

Predsjednik Pokreta penzionera Svetozar Čabarkapa je kazao da principi humanosti, pravičnosti i solidarnosti, bez bilo čijeg političkog i stranačkog uticaja jeste osnova na kojoj počiva ideja vodilja i programska orjentacija Pokreta penzionera. "To nije naša propagandna i deklarativna parola već čvrst stav za koji ćemo se odlučno boriti i zalagati da bi svim penzionerima bilo bolje, da bi njihovi penzionerski dani bili obilježeni sa što više zadovoljstva, a ne patnjom i siromaštvom. Spremnost ljudi, koji pred sobom postavljaju takve ciljeve, traži da svoje lične, sebične i uske interese potisnu u stranu da bi opšti prevladali i bili prioritetni. To, kao što nam je svima dobro poznato, nijesu pravila koja važe u mnogim penzionerskim organizacijama pa ni u samom Savezu udruženja penzionera Crne Gore, o čemu je bilo dosta govora", kazao je Čabarkapa.

On je naveo da Pokretu svakodnevno prilaze penzioneri iz većeg broja gradova, a odbori su do sada formirani u Rožajama, Podgorici i Nikšiću, a već naredne sedmice biće i u Bijelom Polju.

"Naš Pokret u koji je za kratko vrijeme učlanjeno više od 1.200 penzionera je otvoren za sve kojima su ciljevi isti: da se bore za interese penzionera na častan i dostojanstven način, gdje će se među prioritetnim naći pitanja penzija, zaštita materijalnog i socijalnog položaja, zdravstvena zaštita, humanitarna pomoć i sl. i koji će na osnovu slobodno izražene volje potpisom pristupnice steći status člana Pokreta penzionera Crne Gore, zaključio je Čabarkapa.

Poslije diskusije u kojoj je, kako je navedeno, postignuta puna saglasnost o svim pitanjima od značaja za osnovnu temu sjednice, jednoglasno je donesena odluka o pristupanju Udruženja penzionera "Sloga" Pljevlja Pokretu penzionera Crne Gore.

Upućen je i apel penzionerima da kolektivno pristupe ili da se pojedinačno učlane u Pokret penzionera koji će se svojim odgovornim pristupom, principijelno i dosljedno boriti za interese penzionera.

Bonus video: