Dojave o bombama štićenike preselile u "Ljubović"

Iz ustanove za edukaciju i rehabilitaciju dvoje djece privremeno u ustanovi za smještaj maloljetnika sa problemima u ponašanju

3350 pregleda 1 komentar(a)
Resursni centar "Podgorica", Foto: Facebook.com
Resursni centar "Podgorica", Foto: Facebook.com

Zbog dojave o navodnim bombama u više škola, dvoje djece sa oštećenjem vida iz internata Resursnog centra (RC) za djecu i mlade “Podgorica” premještena su u Centar “Ljubović”.

To je “Vijestima” potvrdila direktorica Tatjana Lazić Bašić. Prema njenim riječima, uz svako od te djece je po jedan socijalni radnik, vaspitač i medicinska sestra, a djeca se u novom prostoru osjećaju dobro. Kazala je i da je odluka o premještanju donijeta bez konsultacija sa resornim Ministarstvom prosvjete, već na nivou RC “Podgorica” i da je to “organizacija ustanove”.

Iz Ministarstva prosvjete su “Vijestima” kazali da o ovome nisu obaviješteni i da ih niko nije konsultovao sa eventualnim protokolima.

”Centar ‘Ljubović’ je ustanova iz djela socijalnog staranja i pripada potpuno drugom ministarstvu, koje ovim dojavama nije bilo bezbjednosno ugroženo. Mi kao RC ‘Podgorica’ pripadamo prosvjeti. Iz razloga što su sve škole, pa i mi kao resursni centri, dobili dojave o ovoj nesretnoj situaciji, odlučili smo da naše dvorište ispraznimo, jer u našem dvorištu imamo više objekata - škole, internat, vrtić... Ovdje dnevno boravi i po 500 djece, tako da smo morali u jednom momentu da prostor potpuno oslobodimo, i djecu sa internatskog smještaja premjestili smo u ‘Ljubović’ iz potpuno bezbjednosnih razloga”, rekla je Lazić Bašić.

U prostoru RC “Podgorica”, kako je rekla, nalazi se i vrtić “Mogli”, pa su i direktoricu te predškolske ustanove zamolili da izmjeste djecu.

”Jer i taj prostor pripada prosvjeti. Iako vrtići nisu dobili ove dojave, s obzirom na to da su na posjedu škole, povećali smo nivo bezbjednosti i kako bismo smanjili bilo kakav rizik”, rekla je ona.

Prema riječima Lazić Bašić, djeca iz internatskog smještaja RC “Podgorica” potpuno su bezbjedno smještena.

”Osjećaju se vrlo dobro, naš personal - medicinske sestre, vaspitači su stalno uz njih, potpuno su zbrinuti, sa njima se stalno razgovara. U Centru ‘Ljubović’ im je jako prijatno, oni su u RC ‘Podgorica’ pomalo usamljeni, jer je čitav resurs smještaja smanjen i njima je prostor u kojem su trenutno, jako dobar”, rekla je Lazić Bašić.

Prijeteći mejlovi o navodno postavljenim bombama upućeni su na adrese više škola, zbog čega će i nastava do kraja sedmice biti organizovana onlajn.

RC “Podgorica” je ustanova za edukaciju i rehabilitaciju djece, omladine i odraslih sa tjelesnim i senzornim smetnjama.

Centar “Ljubović “ je ustanova socijalne i dječje zaštite, koja se bavi institucionalnom zaštitom nezavodskog tipa, djece sa problemima u ponašanju.

Iz uprave “Ljubovića” rekli su da su štićenici resursnih centara smješteni u posebnoj zgradi.

Bonus video: