EPCG iseljava službu naplate i zgradu predaje Islamskoj zajednici

Zgrada u kojoj se do sada plaćala struja u Pljevljima podignuta je na temeljima porušene Hadži Hasan džamije u Pljevljima šezdesetih godina prošlog vijeka. Da su se na tom mjestu obavljali vjerski obredi, danas jedino svjedoči minaret od 30 metara, na zapadnoj strani zgrade u kojoj građani danas plaćaju struju

11489 pregleda 7 komentar(a)
Foto: EPCG
Foto: EPCG

Elektroprivreda Crne Gore do srijede iseliće službu naplate iz prostorija na kojoj se nekada nalazila Hadži Hasanova džamija u Pljevljima, i predati je na korišćenje Islamskoj zajednici.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin, član Odbora direktora Emir Strujić i rukovodilac OJ Snabdijevanje Pljevlja Dragan Leković obavijestili su danas glavnog imama Husein Pašine džamije u Pljevljima Ferida Osmanagića da je FC Snabdijevanje Pljevlja pokrenulo proceduru iseljavanja i da će u srijedu obaviti primopredaju objekta koji je u vlasništvu Islamske zajednice.

Prethodno Izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović odlukom prenio u vlasništvo Islamske zajednice, a koji je prethodnih decenija bio u funkciji službe naplate EPCG.

Vlasnik tog prostora bio je Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) a korisnik Elektroprivreda Crne Gore..

Rovčanin i izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović sredinom maja prošle godine uručili su reisu Islamske zajednice Crne Gore Rifatu Fejziću akt o povraćaju objekta Hadži Hasanove džamije.

“Imovina Islamske zajednice, odnosno objekat Hadži Hasanove džamije u Pljevljima nakon više decenija, od srijede 21.decembra biće ispražnjen od lica i stvari i slobodan za korišćenje vlasnika. Kancelarijska oprema biće donirana Domu zdravlja u Pljevljima, što je čin društvene odgovornosti EPCG. FC Snabdijevanje će biti iseljeno u moderan i rekonstruisani objekat Atlas banke u centru grada”, rekao je Rovčanin.

EPCG je zgradu nekadašnje Atlas banke u Pljevljima kupila po cijeni od 349.000 eura, na licitaciji, koju je organizovala stečajna uprava Atlas banke.

Rovčanin je kazao da će nakon iseljenja konačno biti ispravljena višegodišnja nepravda jer ovaj objekat pripada Islamskoj zajednici.

“Boravljenje i naplaćivanje struje u vjerskom objektu je decenijama narušavao imidž kompanije i odlučili smo da napravimo iskorak koji je svetao primjer i drago mi je što dolazi iz Pljevalja, jedne multivjerske, multinacionalne i multikulturalne sredine koja na neki način šalje poruku zajedništva i čuvanja svetinja svih vjera i nacija. Zaista mi je zadovoljstvo što sam u ovom vremenu bio izvršni direktor EPCG jer je za mene ovo neki istorijski momenat”, rekao je Rovčanin.

Glavni imam Ferid Osmanagić kazao je da Islamska zajednica dobija još jedan prostor sa kojim se otvaraju neke nove mogućnosti.

“Za nas i Islamsku zajednicu vakuf Hadži hasanove džamije ima veliki značaj jer po nekim informacijama koje posjeduje Islamska zajednica, na ovom prostoru je sagrađena i jedna od prvih džamija u Pljevljima”, rekao je Osmankadić.

Zahvalio se rukovodstu Elektroprivrede i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema što su imali razumjevanja i ovaj objekat vratili Islamskoj zajednici.

Zgrada u kojoj se do sada plaćala struja u Pljevljima podignuta je na temeljima porušene Hadži Hasan džamije u Pljevljima šezdesetih godina prošlog vijeka. Da su se na tom mjestu obavljali vjerski obredi, danas jedino svjedoči minaret od 30 metara, na zapadnoj strani zgrade u kojoj građani danas plaćaju struju.

Nije poznato vrijeme gradnje ove džamije, ali se zna da je imala dvorište koje je služilo kao groblje, u koje su se sahranjivali mještani istoimene mahale. Džamija je imala lijepe sofe i česmu u dvorištu. Od nje je ostao kameni minaret.

Prije deset godina urađena je sanacija minareta na porušenoj Hadži Hasan džamiji, koji je bila u veoma lošem stanju. Projekat sanacije minareta finansirala je Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA). Urađeno je ojačavanje temelja minareta, ojačavanje kompletnog objekta savremenom tehnologijom karbonskim vlaknima, malterisanje, novi bakarni krovni pokrivač, gromobranska zaštita, sanirano unutrašnje kameno stepenište.

NVO “Husein-paša Boljanić” prošle godine pokrenuo je peticiju kojom je traženo vraćanje ovog vjerskog objekta Islamskoj zajednici.

Bonus video: