Djeca ostala bez besplatnih obroka

Direktor Doma starih tvrdi da ta ustanova ne može zakonito primjenjivati memorandum iz oktobra

29599 pregleda 13 komentar(a)
Dom starih "Grabovac" u Risnu, Foto: domstarihrisan.me
Dom starih "Grabovac" u Risnu, Foto: domstarihrisan.me

Rukovodstvo risanske OŠ “Veljko Drobnjaković” neprijatno je iznenađeno odlukom rukovodstva Doma starih Grabovac da raskine memorandum prema kojoj je ta ustanova obezbjeđivala besplatne obroke za djecu u produženom boravku, kazali su juče “Vijestima”.

Direktor Doma starih Srđan Dragomanović, međutim, tvrdi da ta ustanova nije mogla u skladu sa zakonom da nastavi da primjenjuje Memorandum, da u budžetu za ovu godinu nijesu opredijeljena sredstva za besplatne obroke, kao i da se ova usluga može licencirati samo preko Ministarstva rada i socijalnog staranja i Upravnog odbora ustanove.

Direktorica škole Marija Ćirković, kazala je “Vijestima” da su predmet Memoranduma, koji su potpisali sa prethodnom direktoricom Doma starih, bili obroci za djecu koja koriste usluge produženog boravka i da je odluka Dragomanovića da raskine Memorandum neočekivana.

”U produženom boravku imamo u prosjeku 20 djece i svi su dobijali kvalitetne i izdašne obroke, na čemu se i zahvaljujem. U produženom boravku imamo i djecu čiji su roditelji zaposleni u Domu starih”, rekla je Ćirković.

U obavještenju Doma starih Grabovac osnovnoj školi, koji je sačinjen 12. decembra, a primljen u ponedjeljak, piše da ova ustanova više nije u mogućnosti da obezbjeđuje obroke.

”Kao razlog za prekid saradnje navodimo da usljed kontrole potrošnje namirnica hrane u ustanovi, kao i rezultata finansijskog poslovanja ustanove nijesmo u mogućnosti dalje obezbjeđivati obroke. U cilju obezbjeđivanja produženog boravka, kao i svih drugih aktivnosti, sugerišemo da iste pokušate obezbijediti u saradnji sa Ministarstvom prosvjete”, naveli su iz Doma starih.

Dragomanović je juče “Vijestima” odgovorio da bi za sprovođenje memoranduma, odnosno obezbjeđivanja besplatnih obroka školi, na godišnjem nivou trebalo obezbijediti oko 25.000 eura. Ta sredstva, tvrdi, nijesu planirana niti obezbijeđena budžetom za ovu godinu.

Školska godina traje od septembra do juna, odnosno nepunih devet mjeseci, ako se u obzir uzmu zimski raspust i praznici.

On je istakao i da bi ta ustanova, u skladu sa zakonitom odlukom, rado nastavila pružanje usluga ove vrste, ali da bi to pitanje trebalo regulisati na nivou ministarstava.

Dragomanović je rekao da imaju odličnu saradnju sa Opštinom Kotor, kao i da će za potrebe dnevnog boravka za odrasle i starije osobe sa invaliditetom spremati obroke za koje je novac izdvojila ova lokalna samouprava. Pojasnio je i da druge vaspitno-obrazovne ustanove, kao što je Resursni centar, imaju istu vrstu usluge za dnevni boravak, koji finansira upravo Opština.

Ćirković je juče “Vijestima” kazala da je Ministarstvo prosvjete bilo upoznato sa Memorandumom o saradnji sa Domom, a u vezi sa ishranom djece u produženom boravku. Istakla je da je Opština Kotor obezbijedila finansijska sredstva za opremanje produženog boravka, ali da nije bilo potrebe da daju novac za hranu jer su obroci, shodno Memorandumu, bili besplatni.

Ćirković je kazala da je Opština Kotor partner na projektu produženog boravka, da sa njima imaju jako dobru saradnju i da su obaviješteni o ovom problemu, za koji vjeruje da će uskoro biti riješen.

”Za to vrijeme škola obezbjeđuje užinu za ovu djecu. Imajući u vidu ograničena finansijska sredstva kojima škola raspolaže, nadamo se da ćemo uskoro pronaći rješenje i nastaviti da pružamo ovu vrstu usluge”, zaključila je ona.

Bonus video: