Gdje i koja mobilna mreža ima signal

Objavljen javni poziv za izradu portala sa mapom pokrivenosti, biće pristupačan i za OSI

4817 pregleda 1 komentar(a)
Bazna stanica jedne od mobilnih mreža u Crnoj Gori, Foto: Luka Zekovic
Bazna stanica jedne od mobilnih mreža u Crnoj Gori, Foto: Luka Zekovic

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) objavila je javni poziv za izradu veb portala putem kojeg će korisnici jednostavno moći da dobiju uvid u pokrivenost signalom mobilnih mreža u Crnoj Gori.

Prema tekstu javnog poziva koji je objavljen na portalu za javne nabavke (cejn.gov.me), budući portal nalaziće se na adresi pokrivenost.ekip.me, biće javno dostupan, a krajnim korisnicima podatke će prikazivati u različitim formatima - kroz grafike, tabele...

”Portal treba da omogući jednostavno i intuitivno prikazivanje rezultata po različitim kriterijuma... Karta treba da bude bazirana na OpenStreet mapama ili ekvivalentno, sa mogućnošću promjene između ‘satelitskog’ prikaza i ‘topografskog’ prikaza”, navodi se u pozivu.

Korisnici će, kako je predviđeno, imati prikaz pokrivenosti za sva tri mobilna operatora koji posluju u Crnoj Gori, a podatke će moći da filtriraju, pored ostalog, u odnosu na konkretnu mobilnu mrežu, u odnosu na tehnologiju pristupa - GSM (2G), UMTS (3G), LTE (4G), NR 5G, prema brzini prenosa podataka, geografskom području...”, navodi se u pozivu.

Predviđeno je i da je, kroz administrativni dio, za zaposlene u Agenciji omogućeno da jednostavno ažuriraju podatke.

Kako se navodi, ponuđač mora da pripremi softversko rješenje koje je kompatibilno sa desktop i laptop računarima, kao i mobilnim uređajima (Android, Windows, iOS).

”Tj. automatsko podešavanje prikaza na različitim fiksnim i mobilnim uređajima, pri čemu je veličina ekrana prilagodljiva korišćenom uređaju... Portal treba da bude lakši za upotrebu i pristupačniji osabama sa invaliditetom”, piše u pozivu.

Vrijednost javne nabavke je 10.743,8 eura. Ponude se podnose do 13. januara 2023. u 12 sati, kada je predviđeno i otvaranje ponuda.

Tokom sljedeće sedmice završava se javno nadmetanje za dodjelu odobrenja za korišćenje radiofrekvencija iz opsega 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz, za dalji razvoj 5G mreža. Na aukciji učestvuju i One, M:tel i Crnogorski telekom.

Bonus video: