Krenuli čelnici grada, stigli lideri partije

Roditelji obaviješteni da će ustanovu posjetiti predstavnici Glavnog grada, a zatim im pojašnjeno da je ipak u pitanju koalicija “Za budućnost Podgorice”

40063 pregleda 39 komentar(a)
Ministarstvo tražilo izjašnjenje direktorke RC zbog dolaska Borovinić Bojović, Foto: Facebook.com
Ministarstvo tražilo izjašnjenje direktorke RC zbog dolaska Borovinić Bojović, Foto: Facebook.com

Predstavnici koalicije “Za budućnost Crne Gore”, na čelu sa Jelenom Borovinić Bojović, posjetili su juče Resursni centar Podgorica i djeci uručili novogodišnje poklone, iako je zakonom zabranjeno političko i vjersko djelovanje u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

”Vijestima” je nezvanično saopšteno da su roditelji i zaposleni najprije obaviješteni da će predstavnici Glavnog grada posjetiti ustanovu i uručiti novogodišnje paketiće djeci, da bi kasnije navodno stiglo pojašnjenje da su u pitanju predstavnici političke koalicije.

Borovinić Bojović donosi poklone
Borovinić Bojović donosi poklonefoto: Fejsbuk

Iz Ministarstva prosvjete “Vijestima” su kazali da su zbog ovog slučaja zatražili informacije od direktora i da će preduzeti mjere i radnje iz nadležnosti tog resora.

”U ustanovama javnog obrazovanja, zabranjeno je svako političko i vjersko djelovanje. Ministarstvo je zbog tog slučaja zatražilo informaciju od direktora Resursni centar Podgorica. Nakon sagledavanja situacije, Ministarstvo prosvjete će preduzeti odgovarajuće radnje i mjere iz svoje nadležnosti, u skladu sa Zakonom”, piše u odgovoru Ministarstva kojim rukovodi Miomir Vojinović.

Prema Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, u predškolskoj ustanovi, školi, obrazovnom centru, resursnom centru, kod organizatora za obrazovanje odraslih i u domu učenika, nije dozvoljeno političko (stranačko) organizovanje i djelovanje i korišćenje prostora ustanova u te svrhe.

Istim zakonom predviđeno je da se direktor može razriješiti ako dozvoli političko organizovanje i djelovanje ili religijsko djelovanje u ustanovi javnog obrazovanja, dok nastavniku prestaje radni odnos ako organizuje učenike, odnosno zaposlene, u političke ili religijske svrhe.

Propisane su i prekršajne novčane kazne za ustanove, i to od 500 do 15.000 eura, ukoliko se dozvoli političko organizovanje i djelovanje suprotno zakonu.

Direktorica Resursnog centra Podgorica Tatjana Lazić Bašić juče nije htjela da komentariše posjetu koalicije “Za budućnost Podgorice”, koja je učestvovala na lokalnim izborima 23. oktobra i odgovori da li je ustanova postupila u skladu sa Zakonom.

”Vijestima” je nezvanično saopšteno da su roditelji i zaposleni prethodno obaviješteni da će predstavnici Glavnog grada posjetiti ustanovu i uručiti novogodišnje paketiće djeci, da bi kasnije navodno stiglo pojašnjenje da su u pitanju predstavnici koalicije “Za budućnost Podgorice”.

Iz Glavnog grada “Vijestima” su juče saopštili da gradonačelnik Ivan Vuković i predstavnici aktualne administracije nijesu imali planiranu posjetu Resursnom centru, prilikom koje bi uručili novogodišnje paketiće.

”...Pitanjem su nam se obratili i roditelji, te nas upoznali sa sadržajem poruke koju su dobili - “U petak, 23. 12. 2022. godine u 12 časova posjetiće nas predstavnici Glavnog grada sa namjerom da djeci uruče novogodišnje paketiće”. Nakon interesovanja roditelja, informisani smo da su dobili korekciju obavještenja, te da je u novom navedeno da se radi o posjeti predstavnika jedne političke partije”, piše u odgovoru.

Iz Glavnog grada su kazali da je, prema navodima roditelja, umjesto gradonačelnika, kako je prethodno bilo najavljeno, djecu obišla Borovinić Bojović.

Tvrde da su “zgroženi ovim postupkom, zloupotrebom funkcije gradonačelnika i manipulacijom članovima Savjeta roditelja i štićenicima Resursnog centra”.

“Kako isto smatramo nedopustivim, zahtijevamo hitno izjašnjenje direktorke Resursnog centra povodom ovog događaja, te očekujemo da će djeci i roditeljima biti upućeno izvinjenje, kao i Glavnom gradu koji je u konkretnom slučaju zloupotrijebljen”, saopštili su.

Slučaj u Resursnom centru Podgorica nije jedini koji ukazuje da političke i vjerske organizacije suprotno zakonu djeluju u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Mediji su juče objavili da je sveštenik Srpske pravoslavne crkve vršio vjerski obred u privatnom vrtiću “Montessori zvono” u Nikšiću.

Ta ustanova objavila je na društvenim mrežama 19. decembra objavu: “Srećna slava naše ustanove, 9 godina Božijeg blagoslova i zastupništva Svetog Nikole pred Gospodom.”

Iz Ministarstva prosvjete su Radiju Slobodna Evropa odgovorili da su prije dva dana prosvjetnoj inspekciji predali informacije o dešavanjima u nikšićkom vrtiću i da će oni preduzeti “odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti”.

I Vukovićeva administracija je u septembru obilazila škole, a đaci su u snimanom materijalu govorili o dostignućima gradskih vlasti i zahvaljivali gradonačelniku.

U septembru prošle godine, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković utvrdio je da je došlo do zloupotrebe djece u političke svrhe kada je grupa učenika cetinjske osnovne škole Lovćenski partizanski odred sa nastavnicom istorije Sanjom Vujović učestvovala u proslavi Dana pobjede u Podgorici 9. maja.

Ombudsman je, u godišnjem izvještaju 2020, konstatovao da su primjetne zloupotrebe učenika u političke svrhe.

Napomena: U legendi ispod fotografije ispravljena je nenamjerna greška, nastala uredničkom intervencijom. Pisalo je "Ministarstvo tražilo izjašnjenje Borovinić Bojović". Da je greška nenamjerna, jasno se vidi i iz teksta. Izvinjavamo se čitaocima i Borovinić Bojović. Urednica Tina Popović

Bonus video: