UCG više neće smjeti da angažuje penzionere

Profesori iz penzije angažuju se po osnovu eksternog oglasa, koji bi i za ovu godinu trebalo da bude uskoro raspisan, a uglavnom se radi o predmetima za koje nema dovoljno mlađeg kadra
370 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.09.2017. 19:12h

Nacrt zakona o radu predviđa da kad zaposleni navrši 67 godina starosti i najmanje 15 staža, prestaje radni odnos po sili zakona, a iako ova odredba predviđa izuzetke, u posebno teškoj situaciji bi se mogao naći Univerzitet Crne Gore, na kojem je tokom prošle studijske godine bilo angažovano 12 profesora iz penzije za pojedine predmete.

Prema Nacrtu novog propisa, mogućnost produženja radnog odnosa nakon navršenih 67 godina, zaposleni može da nastavi da radi ako nema 15 godina staža ili radi u nekoj od obrazovnih ustanova, ali mu se u tom slučaju angažman dozvoljava do kraja studijske godine.

Prema saznanjima “Vijesti”, prošle studijske godine na UCG bilo je angažovano 12 profesora u penziji, a svi su imali akademsko zvanje ili su u pitanju stručnjaci iz prakse, po pravilu sa stepenom doktora nauka, te istaknuti umjetnici čija je oblast naučni doprinos.

Profesori iz penzije angažuju se po osnovu eksternog oglasa, koji bi i za ovu godinu trebalo da bude uskoro raspisan, a uglavnom se radi o predmetima za koje nema dovoljno mlađeg kadra.

Profesori u penziji tokom prošle godine radili su na Biotehničkom, Filozofskom, Filološkom, MTF, Medicinskom, Građevinskom, Fakultetu političkih nauka i PMF. “Sa njima je bio zaključen ugovor na jednu studijsku godinu, a odluku i angažovanju donio je Senat na predlog vijeća fakulteta. U nekim slučajevima, penzioneri i istaknuti stručnjaci iz prakse angažuju se i zbog malog fonda časova na pojedinim predmetima, zbog čega se UCG odlučuje da ugovorno angažuje nastavnika u jednom semestru”, nezvanično su saopštili “Vijestima” sa UCG .

Zvanično, sa Univerziteta poručuju da su već uputili sugestije grupi koja radi na izmjenama Zakona o radu. “Predlozi se posebno odnose na definisanje posebne vrste ugovora o radu zbog specifičnosti nastavno-naučnog procesa na Univerzitetu, te na regulisanje radnog odnosa koji se zaključuje sa akademskim osobljem koje UCG bira na određeno vrijeme, kao i na na regulisanje zabrane konkurencije u vezi sa otkazom ugovora o radu”, odgovoreno je sa UCG .

Kada je u pitanju angažman osoba od preko 67 godina starosti, Univerzitet je, tvrde iz Rektorata, posljednjih godina nije koristio, zbog odluke Upravnog odbora obrazložene davanjem šanse saradnicima da napreduju redovnim slijedom do profesorskog zvanja.

“Zabrana rada za osobe starije od 67 godina na UCG , olakšana je na neki način činjenicom mogućeg izbora u zvanje profesor emeritus u ostvarivanju naučno nastavnih aktivnosti”, objasnili su “Vijestima” sa UCG .

Bonus video: