Stigla je 10 Giga optička mreža!

Telemach je omogućio 10 Giga optičku mrežu kao dio strateškog partnerstva United Grupe i kompanija Nokia i Huawei

25192 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Telemach
Foto: Telemach

Kompanija Telemach spremna je da svojim korisnicima ponudi pristup prvoj crnogorskoj 10 Giga optičkoj mreži.

U Telemach show room-u danas je zvanično testirana 10 Giga optička mreža, a uvid u kvalitet usluge i performanse prvi su imali crnogorski novinari. U pitanju je prelazak sa GPON tehnologije na XGS-PON koja, umjesto dosadašnjih 2.5 Gbps, pruža brzine do 10 Gbps.

Omogućavanje 10 Giga optičke mreže dio je strateškog partnerstva United Grupe, vodeće telekomunikacione i medijske kompanije u Jugoistočnoj Evropi i kompanija Nokia i Huawei.

Telemach
foto: Telemach

„Telemach nastavlja da donosi budućnost u domove svojih korisnika. Oni su navikli da u svakom trenutku imaju najinovativniju uslugu i najbolje korisničko iskustvo, a naš zadatak je da konstantno radimo na unapređenju. U posljednjih pet godina u ukupnu infrastrukturu investirali smo oko 16,5 miliona eura, a nedavno smo dobili i potvrdu da naša ulaganja zaista mijenjaju kvalitet života jer je svjetski lider za testiranje, prikupljanje podataka i analizu fiksnih i mobilnih mreža kompanija Ookla utvrdila da Telemach ima najbrži internet u Crnoj Gori. Nastavljamo u istom pravcu, koji uvijek podrazumijeva pažljivo osluškivanje potreba tržišta i uvođenje novih tehnologija“, saopštio je direktor sektora za tehniku, Ilija Vukmirović.

Vukmirović daje odgovor na pitanje koje će najviše interesovati korisnike - kako će 10 Giga optička mreža poboljšati njihovo svakodnevno korišćenje interneta.

„Suština naših usluga je da budu brze, stabilne i da pružaju zadovoljstvo u svim aktivnostima i kada ste u svojim domovima, na poslu ili bilo gdje drugo. Superiornost najbrže mreže u zemlji zato volimo da objasnimo na vrlo jednostavnom primjeru – kroz 10 Giga optičku mrežu naši korisnici će film u 4K rezoluciji koji je obično 'težak' oko 20 GB moći da preuzmu za manje od 30 sekundi. Tako izgleda digitalna budućnost koja će, u godinama pred nama, nastaviti da se dodatno razvija“, poručio je Vukmirović.

Kako je Vukmirović saopštio, pristup 10 Giga optičkoj mreži trenutno je omogućen za 8.000 domaćinstava, dok će svi budući optički korisnici dobijati uslugu ove tehnologije posljednje generacije.