Ulcinj: Usvojen budžet „težak“ skoro 18 miliona eura

„Od 17,47 miliona čak 8,93 miliona predstavlja kapitalni dio. To je 51 odsto ukupnog budžeta i to je nešto na čemu bi nam pozavidjele i mnogo razvijenije opštine od naše“, kazao je Bajraktari

3658 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odbornici ulcinjskog parlamenta usvojili su budžet za 2023, „težak“ 17,47 miliona eura, što je najveći plan u istoriji grada. Predsjednik Opštine Omer Bajraktari kazao je da je u pitanju razvojni budžet koji predstavlja, kako je naveo, svojevrstan vizionarski poduhvat lokalne vlasti za budućnost Ulcinja.

„Od 17,47 miliona čak 8,93 miliona predstavlja kapitalni dio. To je 51 odsto ukupnog budžeta i to je nešto na čemu bi nam pozavidjele i mnogo razvijenije opštine od naše“, kazao je Bajraktari prije nego što je predjednik SO Ardian Mavrić stavio predlog odluke na glasanje.

Za predlog je glasalo 20 odbornika, među kojima i jedan iz opozicionih Demokrata. Sjednici nijesu prisustvovali odbornici opozicionih DPS, DUA, BS i DSCG koji bojkotuju parlament od martovskih izbora. Vlast u Ulcinju vrše koalicija "Za novi početak" (URA, DP, SD, SDP i AA) sa osvojenih 14 mandata i Forca koja je osvojila pet mandata u Skupštini koja broji 33 odbornika.

Kapitalne investicije za narednu godinu, obilježiće realizacija projekta izgradnje kanalizacione mreže za naselja, Kodre, Totoši, Bijela Gora i Donja Bratica i fazni početak radova na projektu “Vodosnadbijevanje i odvođenje otpadnih voda”, koji ukupno vrijede skoro 25 miliona eura.

Za asfaltiranje i rekonstrukciju lokalnih puteva, opštinska vlast namjerava da izdvoji 1,2 miliona eura, za rasvjetu 127 hiljada eura, za vodovode 177 hiljada, za održavanje i uređenje ulica i parkova pola miliona eura a za parking prostore 200 hiljada eura.

Sekretar za budžet i finansije Arian Murati kazao je da je budžet ambiciozan, ali i realan.

Skupština je pored ostalog usvojila i predlog Odluke o donošenju plana razvoja Opštine Ulcinj za period od 2022-2028. godine i predlog odluke o davanju izvorišta na korišćenju MZ Kruče.

Bonus video: