Položili vijence na Spomenik palim borcima u Kolašinu

Vijence su položile lokalne samouprave na čelu sa predsjednikom Opštine Vladimirom Martinovićem i predsjednikom Skupštine opštine Vasilijem Bulatovićem, te delegacije Vojske i UBNOR-a u antifašista Kolašina

2264 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Opština Kolašin
Foto: Opština Kolašin

Povodom 29. decembra, Dan oslobođenja Kolašina, vijence na Spomenik palim borcima na Trgu boraca položile su delagacija lokalne samouprave na čelu sa predsjednikom Opštine Vladimirom Martinovićem i predsjednikom Skupštine opštine Vasilijem Bulatovićem, te delegacije Vojske Crne Gore i UBNOR-a u antifašista tog grada.

Kolašin je 29. decembra 1944. godine, konačno, oslobođen od Njemaca. Kako govore istorijski podaci, tog dana “neprijatelj je imao ogromne gubitke, a sa Njemcima su odstupili i crnogorski četnici pod komandom Pavla Đurišića”. U borbama za oslobođenje Kolašina, Peta crnogorska brigada imala je 36 poginulih, 93 ranjena i 90 promrzlih boraca.

KL vijenci
foto: Opština Kolašin

Kolašin “ratna prijestonica”, od 1941. do 1944. godine, preko 20 puta prelazio „iz ruke u ruke“, 18 puta bio bombardovan od Njemaca i Italijana”. U NOR-u je sa područja Kolašina učestvovalo 1.400 boraca a poginulo gotovo 400.

Jedna Kolašinka i osma Kolašinki proglašeni za narodne heroje - Jelica Mašković, Veljko Vlahović, Spasoje Dragović, Boško Janković, Vukman Kruščić, Milutin Lakićević, Savo Mašković, Janko Ćirović i Savo Drljević.

Bonus video: