Fond za aktivno građanstvo objavio imena dobitnika nagrade "Iskra"

Žiri za dodjelu nagrada i priznanja odlučio je da za 2022. dodijeli tri nagrade i sedam specijalnih priznanja

3340 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Fond za aktivno građanstvo
Foto: Fond za aktivno građanstvo

Dobitnici godišnjih nagrada i priznanja za filantropiju "Iskra“, koje je objavio Fond za aktivno građanstvo (FAKT) su Hajrudin Ledinić, preduzeće Put-Gross, Gordana Sarić, humanitarna grupa "Ana Đoković - in memoriam“, Rasema Hekalo, Hilal fond, Aleksandar Vuković, Sait Latić, kompanija Coca Cola HBC CG, a nagrada za dobročinstvo posthumno se dodjeljuje dr Dušanu Kosoviću.

Žiri za dodjelu nagrada i priznanja odlučio je da za 2022. dodijeli tri nagrade i sedam specijalnih priznanja.

Kako se navodi u saopštenju Fonda za aktivno građanstvo, Rožajac Hajrudin Ledinić, dobitnik je nagrade za individualni doprinos.

Učesnik je, kako se dodaje, i pokretač mnogih akcija naše dijaspore iz Njemačke, kao što su: prikupljanje pomoći građanima Crne Gore prilikom pandemije Kovid 19 kada je donirao 10.000 eura, u protekloj godini u svom rodnom selu izgradio je most za mještane u vrijednosti preko 70.000 eura, a jedan je od najvećih donatora narodne kuhinje u sklopu dobrotvornog društva "Merhamet“ iz Rožaja.

Navode da je Put-Gross iz Bijelog Polja dobio nagradu za doprinos lokalnoj zajednici.

"Pored brojnih akcija po kojima je ovo preduzeće poznato posebno se izdvajaju one koje su usmjerene na mlade i njihovo obrazovanje, pa je u godini na izmaku ovo preduzeće opredijelilo više od 30.000 eura za stipendiranje mladih. Samo u novembru mjesecu, njih 28 bilo je na spisku stipendista Put Gross-a", saopšteno je iz Fonda za aktivno građanstvo.

Kazali su da se nagrada za dobročinstvo posthumno dodjeljuje dr Dušanu Kosoviću, poznatom neuropsihijataru i psihoanalitičaru.

U Podgorici je, kako je saopšteno, osnovao prvo odjeljenje neuropsihijatrije, 1960. godine, a potom otišao u Kanadu na specijalizaciju, odakle se preselio u SAD.

Dodaju da je njegova supruga Rukako Kosović, osnovala fondaciju koja nosi ime doktora Kosovića i donirala 200.000 eura za potrebe izgradnje Klinike za mentalno zdravlje, koja će takođe nositi njegovo ime, a za koju je kamen temeljac položen krajem jula 2022. godine.

Poručili su da je Gordana Sarić, profesorica francuskog i latinskog jezika, dobitnica specijalnog priznanja za građanski doprinos opštem dobru.

Autorka je, kako je saopšteno, 22 knjige ljubavne i dječije poezije, a njene pjesme o slovima uče osnovci drugog razreda.

"Prepoznata je u rodnom Nikšiću, a i mnogo šire kao volonterka i organizatorka brojnih priredbi, kulturnih manifestacija, književnih večeri, koncerata."

Isto priznanje dobila je, navodi se u saopštenju, i humanitarna grupa "Ana Đoković - in memoriam“, koja prikuplja sredstva za one kojima je pomoć neophodna, bilo da je u pitanju bolest ili teška materijalna situacija.

Dodaju da su pomogli da više od 30 osoba ode na liječenje, na stotine porodica dobiju hranu, odjeću, obuću, bolje uslove stanovanja ili jednokratnu novčanu pomoć, a organizovali su i mnoge druge akcije.

Navode da grupa nosi ime po prerano preminuloj Ani Đoković, u javnosti poznatoj kao "majka hrabrost“; vođena nesebičnom ljubavlju, Ana je odlučila da uprkos teškoj dijagnozi kancera, podari novi život, a svoj je izgubila dvije godine kasnije.

"Još jedna od dobitnica specijalnog priznanja za građanski doprinos opštem dobru je Rasema Hekalo jedna od osnivačica Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju „Oaza” iz Bijelog Polja. Više od dvije decenije, Rasema predano i svakodnevno radi na poboljšanju uslova djece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom, afirmaciji njihovih prava i boljem položaju u društvu", navodi se u saopštenju.

Poručuju da Hilal fond više od 10 godina širi humanost i pomaže, ne samo u Bijelom Polju i CG, već i širom Balkana, čime se zasluženo našao među dobitnicima specijalnog priznanja.

Kazali su da tokom cijele godine, volonteri Hilal fonda su prikupljali i distribuirali pomoć u novcu, namirnicama i garderobi siromašnim porodicama i djeci bez jednog ili oba roditelja u Bijelom Polju, i učestvovali u izgradnji i popravkama kuća siromašnih porodica.

"Ove godine pokrenuli su inicijativu za izgradnju Humanitarnog centra u Bijelom Polju, i prikupili 300.000 eura, čime su premašili potrebna sredstva, pa su 60.000 eura donirali Ginekološkom odeljenju Opšte bolnice u Bijelom Polju. Zajedno sa fondacijama „Hemiias“ i „Budi human“, incijatori su velike humanitarne akcije „Srcem za Crnu Goru“, u okviru koje su se prikupljala sredstva za teško oboljele osobe i socijalno ugrožene porodice. Tada je za svega nekoliko sati na završnoj donatrskoj večeri prikupljeno više od 800 hiljada eura", navodi se u saopštenju.

Mladi Cetinjanin Aleksandar Vuković je, kako je saopšteno, primjer nesebičnog odnosa prema zajednici u kojoj živi i zato je dobio specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru. Vuković je pokrenuo brojne humanitarne akcije: Stazama predaka – promocija sela i razgovori sa starijima kroz Fejsbuk stranicu Visit Cetinje; Prva biblioteka na otvorenom u parku 13. Jul; Za nove cetinjske lipe – prikupljeno 400 eura ali i posađene nove lipe; Izmamimo iskrene osmijehe, humanitarna akcija tokom koje je prikupljeno blizu 8.000 eura, i mnoge druge.

Navode da je specijalno priznanje za doprinos dijaspore dobio Sait Latić koji je donirao 20.000 eura za izgradnju mosta u Lagatorima, u Petnjici.

Saopštili su da Latić, koji živi u Švajcarskoj, je poznat po dobročinstvu i brojnim dobrotvornim akcijama, nikada ne zaboravljajući rodni kraj i svoju domovinu.

Poručuju da je specijalno priznanje za podršku mladima dobila i Coca Cola HBC Crna Gora.

"Ta kompanija je ove godine podržala projekte usmjerene na mlade u iznosu od skoro 25.000 eura. U posljednjih šest godina više od 2.000 mladih učestvovalo je i prošlo neformalnu edukaciju kroz projekat „Coca-Cola podrška mladima“. Značajan iznos odvojen je i za donaciju Dnevnom centru za djecu i porodicu „Defendologija“ u Nikšiću u iznosu od 20.000 eura, a za akciju sadnje drveća u Ulcinju, obezbijeđene su sadnice vrijednosti 7.000 eura", dodaje se u saopštenju.

Tradicionalno nagrade će, kako navode, svečano biti dodijeljene u januaru u Kraljevskom pozorištu "Zetski dom“, na Cetinju.

Saopšteno je da dodjelu nagrade "Iskra” organizuje Fond za aktivno građanstvo uz podršku Privredne komore i Fondacije "Ćano Koprivica“.

Bonus video: