Sindikat Luke Bar podržao kolege: Neprihvatljiva otpuštanja radnika PoA

Iz Sindikalne organizacije Luke Bar su ocijenili da je samo zbog toga, nezavisno od ostalih razloga koje redovno ističu, zahtjev Orlandićevog sindikata za raskid ugovora sa global Portsom je osnovan
102 pregleda 0 komentar(a)
PoA, Foto: Radomir Petrić
PoA, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 22.09.2017. 13:55h

Izvršni odbor Sindikalne organizacije Luke Bar , koju vodi Savo Nikotić podržao je aktivnosti Sindikata Port of Adria (PoA) koji se odnose na zaštitu prava radnika u toj kompaniji.

“Upoznati smo sa posljednjim dešavanjima u PoA, sa činjenicom da je broj radnika u firmi drastično smanjen kao i sa neprihvatljivom najavom daljeg smanjivanja broja radnika. Takođe, upoznati smo i sa sudskim procesima koje radnici PoA vode protiv poslodavca po osnovu nepoštovanja Kolektivnog ugovora, a pogotovo smo upoznati sa stavom građanskog odjeljenja Vrhovnog suda od 27. marta ove godine”, navedeno je u pismu Izvršnog odbora Sindikalne organizacije Luke Bar upućenog Dobrosavu Orlandiću, šefu najveće sindikalne organizacije u PoA.

Dodaje se da Sindikalna organizacija Luke Bar sa posebnom pažnjom prati ishod zahtjeva Sindikalne organizacije PoA za raskid ugovora o kupoprodaji akcija između Crne Gore i kompanije Global Ports.

“Ovo zbog toga što iz stava Vrhovnog suda nedvosmisleno proizlazi da je stajala obaveza na strani investitora da, nakon preuzimanja upravljanja firmom, pristupi zaključenju pojedinačnog kolektivnog ugovora između tada Kontejnerskog terminala i generalnih tereta kao poslodavca i reprezentativnog predstavnika zaposlenih (sindikata). Budući da investitor nije postupio na navedeni način, nije ispunio ugovornu obavezu“, navodi se u pismu.

Iz Sindikalne organizacije Luke Bar su ocijenili da je samo zbog toga, nezavisno od ostalih razloga koje redovno ističu, zahtjev Orlandićevog sindikata za raskid ugovora sa global Portsom je osnovan.

Sindikati Port of Adria ranije su upozorili da je novi vlasnik počeo da dijeli otkaze tražeći rupe u domaćem zakonodavstvu i pravosuđu.

Bonus video: