Vlada se kreditno zadužila za izgradnju kolektora u Podgorici

Kredit od 30 miliona se ugovara na rok od 15 godina sa pet godina grejs perioda i kamatom od 2, 8 procenata na godišnjem nivou, a kredit od pet miliona na rok od 30 godina sa deset godina grejs perioda i kamatom od dva procentna poena
122 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2017. 11:54h

Potpisivanjem dva ugovora o kreditima od 30 i pet miliona eura između Vlade i Njemačke banke za razvoj (KfW) i ugovora o grantu, obezbijeđenom iz investicinog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), stvorene su finansijske pretpostavke za početak projekta izgradnje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

Ministar finansija Darko Radunović je kazao da je ukupna vrijednost projekta 50,35 miliona eura obezbijeđena kroz tri izvora finansiranja.

"Grant sredstava u iznosu od 10, 15 miliona eura, zatim sredstva iz kredita u iznosu od 35 miliona eura povodom kojih smo danas potpisali ugovor o kreditima sa KfW bankom, kroz formu dva ugovora od 30 i ugovor od pet miliona eura kredita. Preostala sredstva u iznosu od 5, 2 miliona eura obezbijediće Glavni grad iz sopstvenih izvora sredstava", istakao je Radunović nakon potpisivanja ugovora.

Kredit od 30 miliona se, kako je kazao, ugovara na rok od 15 godina sa pet godina grejs perioda i kamatom od 2, 8 procenata na godišnjem nivou, a kredit od pet miliona na rok od 30 godina sa deset godina grejs perioda i kamatom od dva procentna poena.

On je istakao da je finansijski aranžman veoma povoljan, posebno uzimajući u obzir iznos bespovratnih sredstava.

Radunović je kazao da projekat Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici ima za cilj da se na ekološki ispravan način unaprijedi sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda uz pristupačne troškove.

"Realizacija ovog projekta umnogome će doprinijeti zaštiti životne sredine, naročito lokalnih i regionalnih vodenih površina, koje se nalaze nizvodno, i na ovaj način poboljštati i uslove života stanovništva", kazao je Radunović.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović je kazao da su potpisivanjem ugovora zaokružili finansijsku konstrukciju za izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, "što je veliki dan za Podgoricu i njene građane".

"Mnogi su sumnjali u to da li imamo iskrene namjere da realizujemo ovaj projekat i da li imamo snage da uđemo u ovaj posao. U ime Glavnog grada i Vodovoda ću reći da smo godinama, svakodnevno bili posvećeni ovom poslu ali smo tražili od više partnera sa kojima smo razgovarali, one koje će nam ponuditi najbolje uslove za kreditni aranžman i koji će biti najkredibilniji", istakao je Stijepović.

On je garantovao partnerima u projektu da će ga u svim fazama realizovati na način koji je planiran, koji očekuju i koji je u najboljem interesu građana.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je istakao da je riječ o jednom od ključnih projekata za Podgoricu u ovom vijeku, jer se ne rješava samo komunalni problem, već je riječ o ozbiljnom koraku u zaštiti životne sredine, prije svega rijeke Morače, vodoizvorišta Boljesestre i Skadarskog jezera.

Šef odsjeka za komunalnu infrastrukturu za zemlje Jugoistočne Evrope i Turske Kirk Mildner je istakao da je završena važna faza u realizaciji projekta i zahvalio se svim učesnicima u projektu.

Direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Vladan Vučelić je najavio da će krajem iduće nedjelje biti završen pretkvalifikacioni tender za izbor konsultanta.

"Očekujem da ćemo za najviše dva mjeseca dobiti stručnog konsultanta sa kojim ćemo pripremiti tendersku dokumentaciju i objaviti međunarodni tender već u prvom kvartalu sljedeće godine“ istakao je Vučelić.

Programska menadžerka za regionalnu politiku EU, Adriana Miku je kazala da je potpisivanje ovog sporazuma konkretan izraz podrške Crnoj Gori na njenom putu ka EU.

"Na ovaj način pomažemo Grnoj Gori da ispuni sve uslove koji se odnose na poglavlje iz pregovora koje se tiče životne sredine. Realizacijom ovog projekta ubuduće će se značajno poboljšati čistoća voda koje se slivaju u Skadarsko jezero, i to je bitno ne samo sa aspekta očuvanja voda u Podgorici, već i za cijeli ragion...Ovim grantom EU želi da pruži pomoć državi Crnoj Gori, koja je prepoznala važnost očuvanja vodnih resursa” kazala je Miku.

Potpisani su Standardni ugovor o zajmu između Vlade Crne Gore – Ministarstva finansija i Njemačke banke za razvoj (KfW) u iznosu od pet miliona eura, Ugovor o promotivnom zajmu između Vlade Crne Gore – Ministarstva finansija i Njemačke banke za razvoj (KfW) u iznosu od 30 miliona eura, zasebni ugovor između Glavnog grada, Vodovoda i kanalizacije, Ministarstva održivog razvoja i turizma i Njemačke banke za razvoj (KfW) i Ugovor o finansiranju i projektu obezbijeđenom iz investicinog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Galerija

Bonus video: