HRA i CeMI objavili brošuru za žalbe građana na rad u pravosuđu

Kako su kazali, sa sadržajem su se saglasili i Sudski savjet i Vrhovno državno tužlaštvo
67 pregleda 1 komentar(a)
sudija, presuda, Foto: Shutterstock.com
sudija, presuda, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.09.2017. 10:30h

NVO Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) objavili su brošuru „Kome se žaliti na (ne)rad sudija, suda, državnih tužilaca, advokata, notara, javnih izvršitelja, sudskih vještaka i posrednika“, koja će narednih dana biti dostupna na info pultovima u sudovima, rekli su iz HRA.

Kako su kazali, brošura je pripremljena u saradnji sa Ministarstvom pravde, Advokatskom komorom, Centrom za posredovanje, Udruženjem sudskih vještaka, Komorom javnih izvršitelja i Notarskom komorom, a s njenim sadržajem su se saglasili i Sudski savjet i Vrhovno državno tužlaštvo.

Ona je izrađena je u okviru projekta „Monitoring reforme pravosuđa“, koji su HRA i CeMi sproveli u periodu od 15. avgusta 2014. godine do 15. aprila 2017. godine uz finansijsku podršku Evropske unije i Ambasade Kraljevine Holandije.

"Istraživanje javnog mnjenja koje smo sproveli u pomenutom projektu pokazalo je da većina građanki i građana nisu znali kome mogu da se žale na rad pripadnika profesija o kojima govori brošura, pa je brošura naš doprinos njihovoj boljoj obaviještenosti," kazali su iz HRA.

Podnošenje pritužbi na neprofesionalan rad pripadnika pravosudnih profesija, smatraju, trebalo bi da dovede do bolje zaštite prava i boljeg rada institucija koje su dužne da obezbijede profesionalnost onih o kojima govori brošura.

Pomenuta brošura je dostupna na ovoj adresi.

Bonus video: