Banka hrane pozvala Opštine i Vladu da ozbiljnije razmatraju problem beskućništva

"Da broj ugroženih daleko nadolazi broj korisnika socijalne pomoći govori samo jedan podatak a to je da je 65 osto tražilaca jednokratne pomoći, nije primalac socijane pomoći", kazala je direktorica Banke hrane Marina Medojević

5772 pregleda 0 komentar(a)
"Broj siromašnih je nepoznanica za Crnu Goru", Foto: Banka hrane
"Broj siromašnih je nepoznanica za Crnu Goru", Foto: Banka hrane

Banka hrane pozvala je upravu Glavnog grada i ostale lokalne samouprave, kao i Vladu Crne Gore, da ozbiljnije razmatraju problem beskućništva i najavila besplatan Božićni ručak 7. januara u Podgorici.

"Mi ni danas ne znamo koliko beskućnika živi na teritoriji Crne Gore, a kamoli da možemo govoriti o organizovanoj i sistemskoj pomoći ljudima bez doma", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je i broj siromašnih nepoznanica za Crnu Goru.

"Da broj ugroženih daleko nadolazi broj korisnika socijalne pomoći govori samo jedan podatak a to je da je 65 osto tražilaca jednokratne pomoći, nije primalac socijane pomoći", kazala je direktorica Banke hrane Marina Medojević.

Ona je ocijenila da jednokratna davanja ne rješavaju problem siromaštva već su veoma često način zloupotrebe.

"Sva davanja u državi od lokalnog nivoa, NVO, svih ministarstava, moraju biti pod jednom okvirom, kako bi se konačno ravnopravno dijelilo ono čime raspolažemo", kazala je Medojević.

Ona smatra da je socijalno stanovanje način umanjenja problema velikog broja podstanarskih porodica i beskućnika.

"Do izgradnje novih stanova potrebno je što prije adaptirati napuštene i objekte koje nisu privedene namjeni", rekla je Medojević.

Ona je podsjetila da se najveća količina hrane baca za vrijeme praznika i zamolila građane da umjesto da hranu bace, poklone je onima koji imaju manje od njih ili doniraju nekoj od narodnih kuhinja.

"Oslobađanjem poreza na donacije hrane, više hrane bi stiglo do siromašnih, a smanjilo bi se bacanje hrane koje je višestruko loše", poručila je Medojević.

Bonus video: