SPP: Uvesti vanredno stanje u Pljevljima, procesuirati odgovorne za ugrožavanje života građana

"Pljevlja su za ovu državu isključivo ekonomski resurs kojeg treba maksimalno eksploatisati bez obzira na posljedice po lokalno stanovništvo", ocjenjuju u SPP-u

2064 pregleda 5 komentar(a)
Foto: SPP
Foto: SPP

Stranka pravda i pomirenja (SPP) pozvala je da se hitno uvede vanredno stanje u Pljevljima, zbog zagađenja vazduha u toj opštini. Traže i da se krivično procesuiraju odgovorni u državnim institucijama, zbog "nesavjesnog rada prilikom kojeg su ugrozili živote Pljevljaka".

Pozivamo Vladu Crne Gore, Institut za javno zdravlje i sve nadležne institucije i agencije da se vrate na posao, formiraju krizne štabove i usvoje neophodne mjere u cilju očuvanja zdravlja i života građana Pljevalja što su po ustavu i zakonima ove države obavezni. Ujedno pozivamo i Specijalno državno tužilaštvo da formira predmet i krivično procesuira sve nadležne osobe u ovoj državi koji već treći dan nesavjesno prikrivaju podatke o ekstremnom zagađenju vazduha u Pljevljima, ne rade ništa kako bi zaštitili zdravlje građana čime direktno ugrožavaju zdravlje i živote 20.000 građana Pljevalja, ali i građana Bijelog Polja i ostalih gradova koji se suočavaju sa nešto manjim nivoom zagađenja ali svakako opasnim po zdravlje ljudi", navodi se u saopštenju.

Iz SPP-a ističu da su Pljevlja već treći dan u samom vrhu svjetske liste najzagađenijih gradova na svijetu.

"Da bi građanima bilo jasnije kakvo je stanje u Pljevljima podsjećamo da su Evropska unija i Svjetska Zdravstvena organizacija propisale granične vrijednosti za PM čestice koje iznose: EU – PM10 čestice 40μg/m3; PM2.5 čestice 25μg/m3; SZO – PM10 čestice 20μg/m3; PM2.5 čestice 10μg/m3 dok u Pljevljima u posljednjih tri dana izmjerene vrijednosti veoma opasnih pm2.5 čestica idu i do 24 puta većim od dozvoljenih (blizu 600 μg/m3) što je ravno masovnom trovanju opasnom po živote građana. Na žalost, ni to nije bilo dovoljno da bismo dobili zvaničnu re/akciju institucija ove države što još jednom dokazuje našu tvrdnju koju iznosimo godinama unazad - Pljevlja su za ovu državu isključivo ekonomski resurs kojeg treba maksimalno eksploatisati bez obzira na posljedice po lokalno stanovništvo", dodaju u saopštenju.

Iz SPP-a su pozvali građane Pljevalja da "bez prijeke potrebe ne izlaze iz kuća".

"Da, ukoliko su u mogućnosti, napuste grad dok se situacija Božijom voljom ne poboljša tj. dok vremenske prilike ne svedu nivo zagađenja na uobičajeno loš za grad Pljevlja jer ne postoji mjera koja će ljudskim faktorom za par dana ili mjeseci stanje vazduha promijeniti na bolje. Jedini trajni izlaz iz ovakvih situacija jeste potpuna toplifikacija grada i gašenje svih individualnih ložišta u gradu. Ukoliko ste u mogućnosti kupite prečišćivače vazduha za domaćinstva sa sertifikovanim HEPA filterima. Prilikom boravka na otvorenom nosite zaštitne maske N 95/KN 95 jer vam obične hiruške maske ne mogu pomoći. Pošto nakon ovog javnog zahtjeva SDT_u da formira predmet povodom nesavjesnog rada nadležnih organa za zaštitu zdravlja i direktnog ugrožavanja ždravlja i života građana Pljevalja očekujemo da prije svega Institut za javno zdravlje profunkcioniše i donese neke odluke i preporuke sa tim u vezi nećemo im uzimati bijelu pogaču iz ruku koju smo im kao društvo dali u vidu jako dobrih zarada koje primaju a očigledno ih ne zaslužuju ali ćemo naravno pratiti njihov ne/rad i ukoliko to ne učini SDT mi ćemo podnijeti krivične prijave protiv svih odgovornih za masovno trovanje građana Pljevlja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: