Đurašković: Prije pet vjekova počela slavna istorija Cetinja, kroz koju će se proslaviti i perom i puškom

Povelja "Ivan Crnojević" posthumno je dodijeljena velikanu crnogorskog rukometa Miodragu Mišku Popoviću, za višedecenijski doprinos razvoju i utemeljenju rukometnog sporta u Prijestonici Cetinje i stvaranju prepoznatljive cetinjske i crnogorske rukometne škole

9999 pregleda 8 komentar(a)
Đurašković, Foto: Prijestonica Cetinje
Đurašković, Foto: Prijestonica Cetinje

Kroz svoje petovjekovno postojanje Cetinje je centar razvoja u kulturnom, ekonomskom i državnom smislu, ali istovremeno i simbol državotvornosti, antifašizma, tolerancije i borbe za slobodu domovine, poručio je gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković.

Kako se navodi iz Prijestonice on je to rekao tokom svečanosti povodom 4. januara - Dana osnivanja Prijestonice Cetinje u Vladinom domu.

"Tačno je 541 godina od osnivanja grada, kada je Ivan Crnojević prenio svoju prijestonicu na cetinjsko polje i započeo slavnu istoriju Cetinja, kroz koju će se ono proslaviti i perom i puškom. Održaće se u vrtlogu povijesti, boreći se sa osvajačima sa svih strana. Danas sa ponosom proslavljamo i obilježavamo ovaj veličanstveni datum, koji nije bitan samo za Cetinjane, već za sve ljude kojima je Crna Gora u srcu", dodao je Đurašković.

Dana osnivanja Prijestonice Cetinje
foto: Prijestonica Cetinje

Rekao je da je ovaj dan poseban i zbog toga što se na svečanosti koja se organizuje na Dan osnivanja Prijestonice uručuje Povelja "Ivan Crnojević", kao posebni oblik javnog priznanja koje se dodjeljuje pojedincu za ostvareno životno djelo koje je od posebnog značaja za Prijestonicu Cetinje.

A, Povelja je posthumno dodijeljena velikanu crnogorskog rukometa Miodragu Mišku Popoviću, za višedecenijski doprinos razvoju i utemeljenju rukometnog sporta u Prijestonici Cetinje i stvaranju prepoznatljive cetinjske i crnogorske rukometne škole.

Dana osnivanja Prijestonice Cetinje
foto: Prijestonica Cetinje

Obrazlažući odluku o dodjeli ovogodišnjeg priznanja, Đurašković je iskazao posebno zadovoljstvo što može da uruči priznanje porodici velikog cetinjskog rukometnog učitelja, ali da će ostati vječni žal što mu za života nije lično saopštio da će on biti ovogodišnji laureat.

"Sudbina i životna utakmica su bili brži, ali nećemo dozvoliti da našeg čika Miška prekrije plašt zaborava. Veliki šampioni ne umiru, već odlaze u legendu. Neka mu je vječna slava", istakao je Đurašković.

Dana osnivanja Prijestonice Cetinje
foto: Prijestonica Cetinje

Priznanje je uručeno Blažu Popoviću, sinu Miodraga Miška Popovića, koji se u ime porodice Popović zahvalio i istakao da Povelja "Ivan Crnojević" za njih simbolizuje priznanje Miškovog višedecenijskog predanog rada posvećenog rukometu i vječni trag koji je ostavio u tom sportu.

"Nagrada za ostvareno životno djelo koje je od posebnog značaja za Prijestonicu, a koja se mome ocu danas posthumno uručuje, stvara jedinstvena sjećanja, jer to je uvaženost od grada u kojem je živio i stvarao, a koji je nemjerljivo volio", rekao je Popović.

Dana osnivanja Prijestonice Cetinje
foto: Prijestonica Cetinje

Zaključuju da je svečanost upotpunio hor "Luča" sa solistkinjama Draganom Čelebić i Evom Papović, dok je za klavijaturom bila Jelena Vukmirović.

Bonus video: