Dvije umjesto jedne godine zatvora za mučenje i ubijanje životinja

Prihvaćeni predlozi NVO na Nacrt izmjena Krivičnog zakona, zaštitnici životinja očekuju podršku od poslanika

7209 pregleda 9 komentar(a)
Psi nerijetko žrtve trovanja, Foto: Privatna arhiva
Psi nerijetko žrtve trovanja, Foto: Privatna arhiva

Kazna za mučenje i ubijanje životinja, umjesto jedne, ubudu⁣će bi mogla biti dvije godine zatvora. Takvu promjenu iniciralo je ranije više udruženja za zaštitu životinja, a Ministarstvo pravde, u tom smislu, u tekst Nacrta izmjena Krivičnog zakonika uvrstilo je njihove predloge.

Iz Udruženja “Korina” objavili su da je resor pravde u potpunosti uvrstio sve predloge za izmjene i dopune člana 309. Tako bi, ako bi predlog bio usvojen u Skupštini, novi član glasio: “Ko kršeći propise ubije, povrijedi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine.⁣ Ukoliko je usljed djela iz stava 1 ovog člana došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja ili je djelo učinjeno u odnosu na životinje koje pripadaju posebno zaštićenim životinjskim vrstama, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina”.

Izmjene Krivičnog zakonika, kako su podsjetili, prvi put su inicirane u februaru 2020, ali je početak epidemije zaustavio taj proces.

”Mi i druge organizacije koje su radile na i podržale ovaj predlog nismo odustali i 2022. napokon uspjeli smo da dobijemo saglasnost Ministarstva pravde za ono što smo smatrali da je potrebno crnogorskom zakonodavstvu”, objavili su iz “Korine” na Instagramu.⁣

Ranije su pojasnili da se slučajevi mučenja i ubijanja životinja vrlo vjerovatno dešavaju mnogo češće nego što je to zabilježeno i/ili prijavljeno, ali da je praksa pokazala da čak i kada slučaj bude prijavljen, osnovno državno tužilaštvo “uglavnom primjenjuje institut odloženog krivičnog gonjenja, dok se osnovni sudovi u slučaju izricanja osuđujuće presude odlučuju na uslovne kazne”.

”Što potencijalno ohrabruje počinioce da se mnogo lakše odluče”, navode iz “Korine”.

Bonus video: