Domovi zdravlja Tivat i Kotor: Vakcinišite svoju djecu i zaštitite ih od zaraznih bolesti

"Zbog agresivnog djelovanja antivakcinalnih lobija i Crna Gora, kao i veliki broj zemalja Evrope i svijeta, suočava sa ozbiljnim izazovima kada je imunizacija u pitanju, zbog čega i bilježimo značajan pad broja vakcinisane djece po obaveznom kalendaru imunizacije", istakli su iz DZ Kotor

4765 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Siniša Luković
Ilustracija, Foto: Siniša Luković

Domovi zdravlja Tivat i Kotor (DZ) apelovali su na sve roditelje da što prije vakcinišu svoju djecu i ne nasijedaju na neprovjerene i naučno neutemeljene tvrdnje i predrasude o vakcinaciji.

"Sada kada nam je, kako upozoravaju epidemiolozi, epidemija morbila na pragu, posebno je važno da roditelji pokažu odgovornost i što prije zaštite svoju djecu, jer na taj način doprinose očuvanju njihovog zdravlja i života, ali i zaštiti cjelokupne populacije", navodi se u saopštenju DZ Tivat.

Na isto upozoravaju iz Doma zdravlja Kotor, kazavši da trenutna epidemiološka situacija "nije povoljna i djeci prijeti opasnost od zaraze malim boginjama, zauškama i rubeolom".

"Zbog agresivnog djelovanja antivakcinalnih lobija i Crna Gora, kao i veliki broj zemalja Evrope i svijeta, suočava sa ozbiljnim izazovima kada je imunizacija u pitanju, zbog čega i bilježimo značajan pad broja vakcinisane djece po obaveznom kalendaru imunizacije", istakli su iz DZ Kotor.

Iz DZ dvije Opštine naglašavaju da su u susjednim državama otkrivaju prvi slučajevi obolijevanja od malih boginja, u da epidemiolozi upozoravaju da je izvjesno da se ova zarazna bolest pojavi i u našoj zemlji.

Dom zdravlja Kotor je pozvao roditelje sa područja opštine "da odmah zakažu termin za vakcinaciju kod izabranog pedijatra i vakcinišu svoju djecu. Da bi obezbijedili kolektivni imunitet neophodno je da bude vakcinisano najmanje 95 odsto djece".

Naglašavaju da dostizanjem kolektivnog imuniteta vakcinisana djeca štite i one mališane koji zbog određenih, uglavnom zdravstvenih, problema prosto ne mogu da se vakcinišu.

Iz DZ Tivat kažu da Crnoj Gori prijeti da djeca ponovo obolijevaju od zaraznih bolesti koje su bile gotovo iskorijenjene.

Dodaju da je MMR vakcina predviđena obaveznim kalendarom imunizacije, a štiti od tri zarazne bolesti- malih boginja (morbile), rubeole i zauški.

"Male boginje su zarazna bolest koja se vrlo lako prenosi prije svega respiratornim putem, pa je mogućnost da se od jednog oboljelog inficira veći broj osoba izuzetno velika", ističe se u saopštenju.

"Vakcinacija se može zakazati u Dječjem dispanzeru Doma zdravlja Tivat ili putem telefona: 032 673-256 i 067 059-948", naglasili su iz DZ Tivat.

Bonus video: