Povrijeđeno pravo na zdravstvenu zaštitu

Zamjenica zaštitnika dala preporuke Ministarstvu u vezi sa zaštitom djevojke sa posebnim potrebama

5654 pregleda 0 komentar(a)
Djevojka duže vremena smještena u Specijalnoj bolnici, Foto: Specijalna bolnica za psihijatriju Kotor
Djevojka duže vremena smještena u Specijalnoj bolnici, Foto: Specijalna bolnica za psihijatriju Kotor

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda dala je preporuku Ministarstvu rada i socijalnog staranja (MRSS) da pruži stručnu podršku budvanskom Centru za socijalni rad u definisanju odgovarajućeg oblika zaštite za djevojku koja je osoba sa posebnim potrebama.

Zamjenica zaštitnika Snežana Mijušković preporučila je MRSS-u i da “u svim budućim situacijama sa dužnom pažnjom pruža stručnu podršku ustanovama socijalne i dječije zaštite u cilju definisanja najboljih oblika zaštite u situacijama kada to ostvarivanje najboljeg interesa korisnika iziskuje”.

U pritužbi majke se, između ostalog, navodi da je u posljednje dvije godine psihičko stanje njene 27-godišnje ćerke jako pogoršano, da se ispoljavalo agresivnim ponašanjem i da je zbog nepodnošljive porodične situacije morala više puta da je hospitalizuje u Specijalnoj bolnici za psihijatriju “Dobrota” u Kotoru. Dodaje se da je u nezavidnom položaju jer ćerka sada nema pravo ni na “Dobrotu” ni na “Komanski most” i traži da joj se obezbijedi barem lista čekanja u nekom od odgovarajućih domova.

Među utvrđenim činjenicama se navodi da su iz “Komanskog mosta” konstatovali da smještaj lica u njihovu ustanovu nije u interesu djevojke, te da smatraju da treba da se tretira kao što je i do sada rađeno u nadležnoj psihijatrijskoj ustanovi.

Centar za socijalni rad Budva se ranije pismeno obratio tadašnjem Ministarstvu finansija i socijalnog staranja kao i Zavodu za socijalnu i dječiju zaštitu kako bi dobili smjernice u rješavanju problema, ali da nisu dobijali odgovor.

Među utvrđenim činjenicama je i da se majka nije obraćala zahtjevom Centru za socijalni rad za smještaj u neki od domova starih i da su joj u razgovoru naveli da zbog godina života to nije adekvatan vid smještaja za tako mladu djevojku, kao i da su je upućivali da se obrati zahtjevom za smještaj u neku adekvatnu ustanovu u regionu.

Takođe je izvršen nadzor inspektorke socijalne i dječje zaštite i da nije nađen osnov za preduzimanje mjera i radnji iz njihovih nadležnosti u postupanju nadležnog Centra i da je postupak obustavljen.

Zamjenica zaštitnika nakon sprovedenog ispitnog postupka i dobijene dokumentacije zapaža da su nadležni iz Centra za socijalni rad i Uprave za inspekcijske poslove preduzimali mjere i radnje u skladu sa zakonskim i profesionalnim načelima, ali da u ovom trenutku pored svih preduzetih mjera i radnji djevojka “nije zbrinuta u adekvatnu zdravstvenu ustanovu koja odgovara njenom uzrastu i zdravstvenom stanju, i da je takvim postupanjem došlo do povrede prava na zdravstvenu zaštitu i njenog najboljeg interesa”.

Bonus video: