Dukaj: Posvećeni osnaživanju uloge jedinica lokalnih samouprava

Ministar javne uprave je danas boravio u posjeti Opštini Ulcinj i Opštini Bar, tokom koje se sastao sa predsjednicima opštine i njihovim saradnicima

3220 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo javne uprave
Foto: Ministarstvo javne uprave

Ministarstvo javne uprave (MJU) posvećeno je procesu decentralizacije sistema i osnaživanju uloge jedinica lokalnih samouprava, rekao je resorni ministar Maraš Dukaj.

Kako je saopšteno iz MJU, Dukaj je danas boravio u posjeti Opštini Ulcinj, tokom koje se sastao sa predsjednikom Opštine Omerom Barjaktarijem i njegovim saradnicima.

Navodi se da su Dukaj i Barjaktari razgovarali o brojnim temama koje se tiču funkcionisanja Opštine Ulcinj, aktuelnim projektima, reformi javne uprave, kao i modalitetima za unapređenje saradnje.

Dukaj je kazao da je MJU potpuno posvećeno procesu decentralizacije sistema.

"A samim tim i osnaživanju uloge jedinica lokalnih samouprava u procesu reforme javne uprave na lokalnom nivou, u cilju unapređenja usluga koje se pružaju građanima, ali i uređenja sistema upravljanja u svim oblastima iz djelokruga rada”, rekao je Dukaj.

On je dodao da realizuju aktivnosti iz oblasti unapređenja zakonodavnog okvira, sajber bezbjednosti, digitalizacije i e servisa, oko kojih se svi mogu zajednički okupiti, da u timskoj saradnji rješavaju brojne izazove.

Prema riječima Dukaja, MJU će podržati dalji razvoj lokalnih samouprava, kako bi se obezbijedilo efikasno pružanje usluga građanima.

foto: Ministarstvo javne uprave

On je, kako se dodaje, istakao važnost uspostavljanja saradnje u oblasti e-uprave u cilju stvaranja jedne efikasne i ekonomične javne uprave.

Dukaj je upoznao sagovornika sa aktuelnim projektima Ministarstva, zakonskim rješenjima koja se tiču reforme uprave i na koji način će one uticati na rad lokalne vlasti.

“On je podstakao Opštinu Ulcinj da aktivnije prati i učestvuje na programima Ministarstva, i da u tom pravcu podrška neće izostati”, navodi se u saopštenju.

Bajrakatari je upoznao Dukaja sa nedavnom reorganizacijom sekretarijata i službi Opštine Ulcinj koja, kako je rekao, već daje vidljive rezultate.

On je naglasio da je to prva ozbiljnija reorganizacija nakon nekoliko decenija, i da je bila neophodna kako bi se odgovorilo na aktuelne i moderne potrebe društva.

„Revidirali smo strateška dokumenta i prilagodili organizaciju rada priporitetima koje smo zacrtali i procijenili da ih realno možemo postići“, rekao je Bajraktari.

On je naveo i da Opština Ulcinj teži većoj digitalizaciji javnih usluga, daljem jačanju ljudskih kapaciteta i profesionalizaciji lokalne uprave, i da u tom pravcu očekuje pomoć i podršku Ministarstva.

Bonus video: