GA: U prethodnoj godini zabilježeno 19 napada na novinare, policija u procesuiranju postupala efikasnije

U uslovima kada je uzražena polarizacija medija, dodaju iz GA, različiti su pritisci kojima su novinari izloženi i naglašavaju da i dalje rade u nezavidnim ekonomskim uslovima, što neizbježno utiče i na veći vlasnički uticaj na njihovu uređivačku politiku

1048 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U prethodnoj godini zabilježeno je 19 napada na novinare, za koje možemo reći da je policija u njihovom procesuiranju i rasvjetljavanju djelovala agilnije i efikasnije, što se može ocijeniti kao pomak koji se mora pohvaliti, poručili su iz Građanske alijanse.

Oni su čestitali Dan novinara Crne Gore novinarima i medijima, te dodali da je ovo prilika da se podsjetimo kakvo je stanje po pitanju položaja novinara, ali i da ukažu nadležnim institicijama da je potrebno uložiti dodatne napore u kreiranju povoljnog ambijenta za njihov rad.

"Ipak, broj nerasvijetljenih slučajeva ubistava i ozbiljnijih napada na novinare u prethodnom periodu, kao što je to slučaj sa ubistvom uredinka dnevnih novina Dan, Duška Jovanovića, napada na novinarku Oliveru Lakić i novinara Tufika Softića, nažalost, još uvijek ostaju nerasvijetljena. Rješavanje ovih slučajeva mora i dalje biti jedan od glavnih prioriteta, koji će pokazati ozbiljnost države, kao i ispunjenje njene obaveze obezbjeđivanja slobode medija, tim prije što na navedene slučajeve Evropska komisija kontinuirano ukazuje u svojim izvještajima", piše u čestitki.

U uslovima kada je uzražena polarizacija medija, dodaju iz GA, različiti su pritisci kojima su novinari izloženi i naglašavaju da i dalje rade u nezavidnim ekonomskim uslovima, što neizbježno utiče i na veći vlasnički uticaj na njihovu uređivačku politiku.

"Svakako je neophodno i dalje raditi na reformi medijskog zakonodavstva, kojom će se obezbijediti unapređenje standarda, te profesionalizcija medija. Pored izmjene medijskih zakona, takođe neophodno raditi na unapređenju svijesti i znanja građana po pitanju prava i odgovornosti novinara i medija, kako bi se i na taj način uticalo na poboljšanju bezbjednosti novinara. Uz to, zabrinjavajuće je da su mediji sve više spremni na širenje lažnih vijesti, te ovim putem ukazujemo da je neophodno pratiti profesionalne i etičke standarde novinarstva", saopštili su oni.

Za unapređenje medijske scene Crne Gore smatraju da postoji mnogo prostora, a da su različite organizacije, posebno organizacije civilnog društva, "jasno identifikovale i kontinuirano ukazaju na probleme koje je potrebno riještiti, ali i način za njihovo rješavanje".

"Zato je na nadležnima da uzmu u obzir sve prijedloge i uz pomoć relevantnih aktera stvore kvalitetan ambijent za rad novinara", poručili su oni.

Bonus video: