DPN: Nagrade za etičko izvještavanje za Monitor, Tomovića i Zadrimu

Nagrade je danas na obilježavanju Dana novinara, uručila generalna sekretarka Mila Radulović

11197 pregleda 4 komentar(a)
Sa današnje dodjele nagrada, Foto: DPN
Sa današnje dodjele nagrada, Foto: DPN

Novinar Al Džazira Balkan Predrag Tomović, urednik Radio-televizije Cetinje Mladen Zadrima i nedjeljnik Monitor dobitnici su nagrade Društva profesionalnih novinara (DPN) za etičko izvještavanje.

Odluku o tome, na predlog novinara, donio je Upravni odbor DPN.

Nagrade je danas na obilježavanju Dana novinara, uručila generalna sekretarka Mila Radulović.

Na konkurs su pristigla 22 predloga.

Povodom Dana novinara, DPN je danas organizovao panel o etičkom izvještavanju i novinarstvu u javnom interesu, sa kojeg je između ostalog poručeno da u Crnoj Gori i dalje postoji nesolidarnost u novinarskoj profesiji i da se novinari najmanje bore za svoje prava.

Generalni direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture Neđeljko Rudović ocijenio je da su novinari dali doprinos građanskom društvu, kao i da su, zajedno sa civilnim sektorom, nosioci emancipacije u Crnoj Gori. Međutim, naglasio je i da ne postoji samoregulacija koja je dovoljno efikasna i koja može biti kredibilni kotrolor novinarskog rada. Istakao je i da jedan novinar danas radi ono što je prije deceniju radilo troje, za realno manju platu.

Rudović je kazao da je u decembru završena javna rasprava o medijskim zakonima, kao i da je Ministarstvo kulture dobilo mišljenje Savjeta Evrope koje je vrlo povoljno.

"Imamo 20 suštinskih izmjena, preko 50 predloga i sugestija za poboljšanje sva tri medijska zakona, među kojima je nekoliko veoma važnih.", istakao je.

DPNCG, DPNCG nagrade
foto: Lion Hodžić - DPNCG

Rudović je, govoreći o borbi sa govorom mržnje i dezinformacijama koje se plasiraju na neregistrovanim portalima, kazao da su došli do rješenja da se organi javnog sektora ne mogu oglašavati u medijima koji ne žele da se registruju i preuzmu prava i obaveze iz zakona o medijima, kao i da niti jedan medij koji nije u mehanizmu samoregulacije ne može da pristupi Fondu za medijski pluralizam, u kojem bi u budućnosti trebalo da bude oko dva miliona eura. Fondu, pojasnio je, neće moći da pristupi ni medij čiji je osnivač ili direktor osuđen za govor mržnje.

Predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare Mihailo Jovović rekao je da se ništa suštinski nije promijenilo od ubistva glavnog i odgovornog urednika novine Dan, Duška Jovanovića, kao i da u nijednom starijem slučaju nije bilo pomaka sa mrtve tačke. On je istakao da je prošle godine zabilježeno dvadesetak napada na novinare.

On je naglasio da je prošle i pretrošle godine bilo više slučajeva napada na novinare, uglavnom na skupovima gdje novinare sprječavaju da rade svoj posao, uključujući i prijetnje na društvenim mrežama i portalima.

Bonus video: