U Nikšiću prošle godine organizovano 36 akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Podaci Crvenog krsta Nikšić pokazuju da je u toj opštini postotak darivanja krvi 3,8 odsto ukupnog broja stanovnika

2197 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa jedne od akcija, Foto: Crveni krst
Detalj sa jedne od akcija, Foto: Crveni krst

Nikšićani, kada je dobrovoljno davalaštvo krvi u pitanju, drže primat u Crnoj Gori i po broju dobrovoljnih davalaca, organizovanim akcijama, kao i prikupljenim jedinicama krvi i već godinama su blizu ili na nivou svjetskog standarda.

Podaci Crvenog krsta Nikšić pokazuju da je u toj opštini postotak darivanja krvi 3,8 odsto ukupnog broja stanovnika, dok je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da četiri odsto ukupnog broja stanovništva budu dobrovoljni davaoci krvi, jer se taj broj smatra dovoljnim za obezbjeđivanje stabilnih zaliha krvi.

"U prethodnoj godini ukupan broj prijavljenih davalaca krvi iznosio je 3.648. Od tog broja prikupljeno je 2.991 jedinica krvi, od kojih je 1.800 bilo dobrovoljno, što znači da je ukupan broj dobrovoljnih davalaca krvi u odnosu na broj uzetih jedinica krvi u iznosu od 60,2 odsto", saopštili su iz opštinske organizacije Crvenog krsta.

Broj dobrovoljnih davalaca krvi, u odnosu na broj uzetih jedinica krvi, prošle godine je veći za osam odsto, dok je postotak davanja krvi manji za 0,2 odsto jer su prošle godine, u odnosu na godinu ranije, bile manje potrebe za dragocjenom tečnošću.

U 2022. godini organizovano je 36 akcija dobrovoljnog darivanja krvi, što je za sedam akcija više u odnosu na godinu ranije.

"Broj prijavljenih davalaca tokom prošlogodišnjih akcija dobrovoljnog darivanja krvi je 1.231, a datih jedinica 1.021", kazali su iz Crvenog krsta.

U Nikšiću postoji 12 klubova i dva udruženja dobrovoljnih davalaca krvi.

Bonus video: