GA o slučaju "Mis pat": Utvrditi odgovornost tužilaca koji nijesu sproveli efikasnu istragu

"Ova loša praksa tužilaštva posebno ima negativne posljedice za multietničko društvo kakvo je Crna Gora..."
1 komentar(a)
Milan Radović, Foto: Savo Prelević
Milan Radović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.09.2017. 09:33h

Građanska alijansa (GA) zatražila je od Vrhovnog državnog tužioca i Tužilačkog savjeta da u okviru svojih nadležnosti pokrenu postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti tužilaca koji nijesu sproveli efikasnu istragu u slučaju „Mis pat".

Sud za ljudska prava iz Strazbura utvrdio je da Crna Gora za slučaj "Mis pat" nije sprovela hitnu i efikasnu istragu o smrti i nestanku grupe Roma iz Srbije, koja se desila u blizini crnogorske obale avgusta 1999. Godine i time je prekršila Evropsku povelju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

"Imajući u vidu kontinuitet ovakve prakse i za druga brojna kršenja ljudskih prava gdje tužilaštvo nije sprovelo adekvatnu istragu a prije svega mislimo na brojne slučajeve torture od strane policijskih i zatvorskih službenika, krajnje je vrijeme da odgovorna lica budu sankcionisana. Podsjetićemo i na slučaj Milić/Nikezić u kojem je sud iz Strazbura takođe utvrdio da je izostala adekvatna istraga i dalje procesuiranje odgovornih. Podsjećamo i na loše istrage u procesuiranju ratnih zločina zbog kojih danas ratni zločinci slobodno šetaju ulicama naših gradova", navodi se u saopštenju Milana Radovića, koordinator programa u GA.

Ukazuju da je GA u kontinuitetu pratila procesuiranje slučaja „Mis pat" i ukazivala na neadekvatnu istragu.

"Ova loša praksa tužilaštva posebno ima negativne posljedice za multietničko društvo kakvo je Crna Gora i kada žrtve pripadaju jednoj od najranjivijih grupa što u ovom trenutku zasigurno jesu Romi. Podsjetićemo i da je ECRI u poslednjem izvještaju istakao da su Romi veoma isključeni iz društva i da njihova integracija u društvo i dalje sporo teče. Država ne smije imati ovakav odnos prema ugroženim grupama i imajući u vidu da su Romi dvostruko diskriminisani neophodno je da se odmah pokrene pitanje odgovornosti i saopšte imena tužilaca koji su postupali u konkretnom slučaju. Presudom Suda za ljudska prava nastupila je šteta i za državu Crnu Goru pa u tom kontekstu podsjećamo da na osnovu člana 102. Zakona o državnom tužilaštvu za štetu koju stranci u postupku prouzrokuje državni tužilac svojim nezakonitim, nestručnim ili nesavjesnim radom u vršenju tužilačke funkcije, država ima pravo da zahtijeva od tužioca naknadu iznosa isplaćenog stranci u postupku", zaključuje Radović.

Bonus video: