Iković: Dvije ulice u centru Danilovgrada da nose ime po Zoranu Kaleziću i Boru Begoviću

Odbornik Preokreta ističe da su oba stvaraoca porijeklom iz Danilovgrada i da su jedan dio svog života proveli u tom gradu

8986 pregleda 17 komentar(a)
Iković, Foto: Pokret Preokret
Iković, Foto: Pokret Preokret

Odbornik Preokreta Vuk Iković predao je Skupštini opštine Danilovgrad predlog Odluke kojom će jedna ulica u centru grada nositi ime po nedavno preminulom pjevaču narodne muzike Zoranu Kaleziću, a druga po glumcu Boru Begoviću.

Iković ističe da su oba stvaraoca porijeklom iz Danilovgrada i da su jedan dio svog života proveli u tom gradu.

"Boro Begović (16.03.1932. – 08.01.1993.) je bio jedan od najautentičnijih jugoslovenskih glumaca u filmu, pozorištu i televizijskim serijama. Izuzetne uloge je ostvario i u filmovima koji se odnose na Crnu Goru: Lažni car, Lelejska gora, Čovjek koga treba ubiti, Jovana Lukina, 13. jul, Smrt gospodina Goluže, Čudo neviđeno, Ljepota poroka, U ime Naroda, Đekna, Iskušavanje Đavola", podsjeća Iković.

"Zoran Kalezić (01.02.1950 – 04.01.2023.) je bio jedan od najpoznatijih jugoslovenskih estradnih umjetnika koji je svojim izvođenjem učinio široko popularnim mnoge tradicionalne crnogorske pjesme kao i nove pjesme koje su komponovane u tradiciji i duhu Crne Gore", dodaje.

I Begović i Kalezić su, kako je kazao, svijetu poklonili ljepotu čistog stvaralaštva u autentičnosti crnogorskog izraza.

"Dosadašnje i najčešće davanje imena ulicama po istorijskim ličnostima i događajima, odražavalo je i produbljivalo podjele u crnogorskom društvu. Zbog toga je obilježavanje ulica i trgova ličnostima koje nijesu dijelile Crnu Goru i Danilovgrad, koje su svakome donosile radost, a Danilovgradu učinili čast, time što su porijeklom i rođenjem bili Danilovgrađani, javno odavanje počasti postignućima ovih osoba i dug koji naš grad na ovaj način, makar djelimično može da im vrati", ocijenio je Iković.

Ovaj predlog podrazumijeva da se umjesto dosadašnjh privremenih naziva, trajno odrede nazivi dvije ulice na području naselja Glavica, i to: dosadašnjoj ulici Glavica 6, koja počinje od ulice Blaža Mrakovića do kuća Begovića da se odredi naziv - ulica Bora Begovića; dosadašnjoj ulici Glavica 7, koja počinje od stare Autobuske do ulice Blaža Mrakovića da se odredi naziv - ulica Zorana Kalezića, zaključio je Iković.

Bonus video: