Komunisti Crne Gore na obilježavanju 81. godišnjice "Igmanskog marša"

Svečanosti je prisustvovala i delegacija Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore u sastavu Radislav Stanišić, Mirko Vuković, Dragoje Strunjaš, Dragan Vojinović i Veljko Zailac

4861 pregleda 7 komentar(a)
Komunisti Crne Gore na Igmanu, Foto: Privatna arhiva
Komunisti Crne Gore na Igmanu, Foto: Privatna arhiva

Tradicionalnim maršem i polaganjem vjenaca i cvijeća delegacija antifašističkih udruženja iz regiona na Spomen-obilježje pripadnicima Prve proleterske brigade na Velikom polju na Igmanu, obilježena je 81. godišnjica „Igmanskog marša“, jedne od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu.

Svečanosti je prisustvovala i delegacija Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore u sastavu Radislav Stanišić, Mirko Vuković, Dragoje Strunjaš, Dragan Vojinović i Veljko Zailac.

"Borci Prve proleterske brigade, njih 800, pješačili su noću između 27. i 28. januara 1942 godine po dubokom snijegu i velikoj hladnoći, na temperaturi minust 38 stepeni, samo nekoliko stotina metara od neprijateljskih položaja. Pješačili su 17 sati i izvršili proboj ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji", podsjetio je Stanišić na jedan najvažnijih partizanskih pohoda na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu.

Bonus video: